L 233 Forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene.

Af: Boligminister Helge Nielsen (S)
Samling: 1972-73
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til boligudvalget.

Lovforslaget blev fremsat og behandlet sammen med en række andre lovforslag (se herom nærmest foranstående sag).

Dette forslag til lov om ændring af lov om midlertidig regulering af boligforholdene er i det væsentlige konsekvenser af lejelovsforslaget.

Således foreslås lovens kap. I om midlertidigt opsigelsesforbud i visse kommuner ophævet, idet der i lejeloven foreslås en permanent landsomfattende opsigelsesbeskyttelse af lejere.

Endvidere medfører lejelovforslaget om en omkostningsbestemt leje og indførelse af beboerdemokrati, at reglerne om huslejekontrol og kontrol med vedligeholdelse, herunder konto for udvendig vedligeholdelse i visse ejendomme, er foreslået ophævet.

Endvidere foreslås huslejenævnene ophævet, jfr. lejelovsforslaget om, at der i samtlige kommuner indføres bolignævn til afgørelse af tvivlsspørgsmål mellem ejer og lejer.

Bindingspligten for en del af de lejeforhøjelser, der er gennemført på grundlag af leje vurderingen, foreslås ophævet for den leje, der indbetales efter 1. april 1974, fra hvilken dato udlejer får bidragspligt i henhold til det samtidigt fremsatte lovforslag om udligningsbidrag fra beboelsesejendomme.

Reglerne for de bundne beløb foreslås ændret således, at boligministeren bemyndiges til at fastsætte regler, hvorefter ejeren kan kræve beløbene udbetalt i utide mod en afgift på 40 pct. Afgiften agtes fastsat i ligningsloven.

Boliganvisningsreglerne foreslås i overensstemmelse med forligsskitsen dæmpet, således at det i loven fastsættes, at reglerne herom kun gælder lejligheder på mere end 2 værelser, at husstande med 1 barn har ret til 3 beboelsesrum, og at husstande med 2 eller flere børn har ret til større lejligheder.

Boligudvalget nåede ikke at tilendebringe behandlingen af forslaget.

Om udvalgets beretning henvises ligeledes til foranstående sag.
Partiernes ordførere
Svend Jakobsen (S), Ove Guldberg (V), Per Bendix (KF), Lauge Dahlgaard (RV) og Henning Philipsen (SF)