L 210 Lov om en særlig ydelse til modtagere af børnetilskud og til folke-, invalide- og enkepensionister.

Af: Socialminister Eva Gredal (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 338 af 15-06-1973
Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.

Loven indeholder følgende bestemmelse om særlige ydelser:

Sammen med børnetilskud, der ydes for juli kvartal 1973 efter § 2 i lov om børnetilskud og andre familieydelser, udbetales en særlig ydelse på 32 kr.

Til personer, som den 1. juli 1973 modtager pension efter lov om folkepension § 3, stk. 1, d. v. s. efter lov om invalidepension m. v. eller efter lov om pension og hjælp til enker m. fl., udbetales en særlig ydelse på 50 kr., dog 85 kr., hvis den med pensionisten samlevende ægtefælle modtager folke- eller invalidepension. Pensionister på de offentlige alderdomshjem og plejehjem er i almindelighed undtaget fra ydelsen.

Af bemærkningerne til lovforslaget fremgår, at den særlige ydelse gives som kompensation for bortfaldet pr. 1. februar 1973 af tilskuddet til forbrugerpriserne på mejeriprodukter, idet dette bortfald ikke giver sig udslag i reguleringspristallet.

Den særlige ydelse dækker for børnetilskuddets vedkommende perioden 1. februar-30. september 1973, idet der for perioden efter 30. september 1973 er gennemført en forhøjelse af satserne, jfr. lov nr. 336 af 15. juni 1973, hvorom der henvises til nærmest foranstående sag.

For pensionisternes vedkommende dækker den særlige ydelse perioden 1. februar 1973-31. marts 1974, hvorved regeringen har bebudet, at den i folketingsåret 1973-74 vil fremsætte lovforslag, hvorefter engangsydelsen indregnes i pensionens grundbeløb.

Ved lovforslagets 1. behandling fik det tilslutning af Hjortnæs (S), medens Simonsen (KF), Nathalie Lind (V) og Valbak (RV) tog afstand derfra. Poul Dam (SF) fandt, at der fortsat burde ydes tilskud til nedbringelse af forbrugerpriserne, og at man, såfremt denne fremgangsmåde ikke blev fulgt, kunne overveje andre kompensationsmuligheder end den foreslåede.

I udvalgets betænkning indstillede et flertal (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) lovforslaget til vedtagelse uændret, medens et mindretal (det konservative folkepartis, venstres og det radikale venstres medlemmer af udvalget) indstillede det til forkastelse.

Ved 2. behandling blev lovforslaget behandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om børnetilskud, se henvisningen ovenfor.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 85 stemmer (S, SF og Moses Olsen) mod 83 (KF, V, RV).
Partiernes ordførere
Karl Hjortnæs (S), Palle Simonsen (KF), Nathalie Lind (V), Aage Valbak (RV) og Poul Dam (SF)