Efter 1. behandling henvist til landbrugs- og fiskeriudvalget.
Loven afløser de hidtil gældende bestemmelser om produktion og engrosforhandling af smør, ost, mælkekonserves og mælke- og flødeis, således at de danske bestemmelser om mejeriprodukter nu er samlet i en enkelt lov. Udover hensynet til ønskeligheden af et bedre overblik over områdets lovgivning var revisionen også motiveret i Danmarks tilslutning til EF, idet de hidtil gældende regler om importerede mejeriprodukter var mangelfulde og utidssvarende.
Af lovens kapitel I fremgår, at dens bestemmelser og de forskrifter, der udstedes i medfør af loven, alene gælder for tilvirkning, behandling, forhandling en gros, indførsel og udførsel samt opbevaring og transport af mejeriprodukter, hvorved forstås smør, ost, mælkekonserves samt fløde- og mælkeis. Det fastslås tilmed udtrykkeligt, at loven ikke kan omfatte konsummælksprodukter.
Loven, der er en udpræget bemyndigelseslov, fastslår i kapitel 2, at landbrugsministeren ud fra sundheds-, ernærings- eller kvalitetsmæssige hensyn med henblik på overholdelsen af internationale forpligtelser eller for at fremme afsætningen kan fastsætte bestemmelser om
1) produkternes sammensætning, behandling og beskaffenhed i øvrigt,
2) produkternes betegnelse og mærkning,
3) hvorledes det skal bedømmes, om de krav, der er opstillet i medfør af nr. 1 og 2, er opfyldt,
4) produkternes alder, form og størrelse,
5) emballagens beskaffenhed,
6) produkternes opbevaring og transport,
7) virksomhedernes bogføring over tilvirkning, køb og salg, og
8) hvilke tilsætningsstoffer der må anvendes i mejeriprodukter til eksport.
Det fastslås dog, at forinden der fastsættes bestemmelser i medfør af loven, skal ministeren forhandle med De danske Mejeriers Fællesorganisation og andre landsomfattende organisationer, hvis interesser berøres af bestemmelserne, og hvis bestemmelserne berører områder, der henhører under ministeren for forureningsbekæmpelse eller andre ministre, skal landbrugsministeren tillige forhandle med vedkommende minister.
Kapitel 3 indeholder bestemmelser om kvalitetsmærkning, herunder om anvendelse af lurmærket, og i kapitlerne 4-7 er der fastsat særlige regler for henholdsvis smør, ost, mælkekonserves og fløde- og mælkeis indeholdende bl.a. bestemmelser om autorisation og kontrol.
Ifølge bestemmelserne i kapitel 8 om udenlandske mejeriprodukter kan ministeren forbyde indførsel eller påbyde særlig undersøgelse af udenlandske mejeriprodukter, såfremt udførselsbestemmelserne i det land, hvorfra varerne kommer, ikke giver fornøden garanti med hensyn til deres sundhedstilstand.
Kapitel 9 omhandler erstatningsprodukter, og i kapitel 10 findes bestemmelser om kontrol- og tilsynsmyndigheder. Endelig indeholder kapitel 11 straffe- og ikrafttrædelsesbestemmelser m.v. I forbindelse med lovens ikrafttræden ophæves følgende love:
1) Lov nr. 129 af 12. april 1911 om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. m.
2) Lov nr. 109 af 10. april 1926 om tillæg til lov nr. 129 af 12. april 1911 om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. m.
3) Lov nr. 109 af 31. marts 1930 om tillæg til lov nr. 129 af 12. april 1911 om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m. m.
4) Lov nr. 162 af 24. maj 1955 om tillæg til lov nr. 129 af 12. april 1911 om handel med smør og fremmede landbrugsprodukter m.m.
5) Lov nr. 214 af 16. juni 1958 om tilvirkning og forhandling m. m. af ost.
6) Lov nr. 93 af 4. maj 1927 om udførsel af mælkekonserves m.m.
Det fastslås dog, at bestemmelser, der er fastsat med hjemmel i disse love, forbliver i kraft, indtil de afløses af bestemmelser, der er fastsat i henhold til den her omhandlede lov eller andre love.
Lovforslaget, der opnåede tilslutning fra alle partier i folketinget, blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 137 stemmer.