L 139 Lov om ændring af lov om uddannelsesstøtte.

Af: Undervisningsminister Knud Heinesen (S)
Samling: 1972-73
Status: Stadfæstet
Lov nr. 217 af 26-04-1973
Efter 1. behandling henvist til undervisningsudvalget.

Loven skaber hjemmel for, at Statens Uddannelsesstøtte til brug for behandlingen af ansøgninger om støtte kan kræve oplysninger direkte hos skattemyndighederne om en uddannelsessøgendes forældres indtægts- og formueforhold i de tilfælde, hvor den uddannelsessøgende ikke kan opnå forældrenes tilladelse til, at skattemyndighederne meddeles sådanne oplysninger.

Loven træder i kraft straks ved bekendtgørelsen i lovtidende.

Baggrunden for loven er afskaffelsen pr. 1. august 1971 af de såkaldte bruderklæringer. Efter denne ordning kunne uddannelsessøgende, der ellers alene ville være berettigede til at oppebære den forældreindtægtsbestemte uddannelsesstøtte, tildeles støtte uafhængig af forældrenes økonomiske forhold, hvis det dokumenteredes, at al forbindelse med hjemmet var afbrudt på grund af uoverensstemmelse. Ordningen blev afskaffet efter indhentet udtalelse fra Rådet for Uddannelsesstøtten, der dog samtidig fremhævede, at afskaffelsen måtte ledsages af en tilladelse for Statens Uddannelsesstøtte til at indhente oplysninger om forældreøkonomien hos skattemyndighederne.

Loven gør undtagelse fra de bestemmelser i skattelovene, der pålægger skattemyndighederne ubetinget tavshedspligt med hensyn til de oplysninger om skatteydernes indtægts- og formueforhold m. v., som de under varetagelse af deres hverv kommer til kundskab om. Behandlingen af støtteansøgninger, der omfattes af loven, vil imidlertid blive tilrettelagt således, at kun den centrale administration, Statens Uddannelsesstøtte, får kendskab til de hos skattemyndighederne indhentede oplysninger om forældrenes økonomiske forhold. Fremgangsmåden vil blive den, at ansøgning om støtte indgives til det lokale stipendienævn, der videresender den til Statens Uddannelsesstøtte med ansøgers anmodning om, at Statens Uddannelsesstøtte indhenter oplysninger hos skattemyndighederne, hvorefter ansøgningen vil blive behandlet manuelt i Statens Uddannelsesstøtte. De indhentede oplysninger vil herefter blive henlagt sammen med ansøgningen i Statens Uddannelsesstøttes arkiv til opbevaring i det pågældende og følgende støtteår, og kun de i Uddannelsesstøtten ansatte vil have adgang til oplysningerne. Der skulle herved være skabt god sikkerhed omkring anvendelsen og opbevaringen af disse oplysninger.

Ved lovforslagets 1. behandling kom samtlige ordførere ind på, at de nugældende kriterier og beregningsgrundlag for uddannelsesstøtte næppe virker tilfredsstillende. Udvalgets betænkning udtaler sig nærmere herom.

Ved lovforslagets 3. behandling blev dette enstemmigt vedtaget med 163 stemmer.
Partiernes ordførere
Knud Nielsen (S), Jørgen Brøndlund Nielsen (V), Ellen Strange Petersen (KF), Ole Samuelsen (RV) og Kristine Heltberg (SF)