L 105 Forslag til lov om ændring af lov om udskrivning af skat til amtskommunen.

Samling: 1972-73
Status: 3. behandlet/Forkastet
Efter 1. behandling henvist til kommunaludvalget.

Lovforslaget går ud på at nedsætte maksimumsgrænsen for den amtskommunale grundskyld fra de nugældende 20 promille til 15 promille.

Om den nærmere baggrund for forslagets fremsættelse skal anføres følgende fra lovforslagets bemærkninger:

"Efter forslagsstillernes opfattelse bør det ikke være sådan, at de nominelle stigninger i ejendomsværdierne, der for langt den overvejende dels vedkommende ikke aktualiseres i salg m.v., fører til en forhøjelse af ejendomsskatterne i kroner og øre. Gennemføres der ikke en sådan nedsættelse af promillegrænsen, må det antages, at der vil ske en alvorlig belastning af et meget stort antal borgeres økonomi, som hverken er rimelig eller modsvares af en tilsvarende stigning i skatteevnen.

Det her fremsatte forslag tager sigte på den situation, at det af medlemmer af venstre og det konservative folkeparti stillede forslag om gennemførelse af kontantvurdering af landets faste ejendomme ikke vedtages af folketinget.

I øvrigt er det forslagsstillernes opfattelse, at al grundbeskatning til amtskommunerne på længere sigt bør bortfalde".

Lovforslaget fremsattes sammen med forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme (se nærmest foranstående sag). Om nærværende lovforslag anførtes følgende i fremsættelsestalen:

"Med henblik på den amtskommunale grundskyld mener forslagsstillerne, at den på længere sigt helt bør bortfalde, hvorved den amtskommunale beskatning alene udgøres af den nylig indførte direkte skat til amtskommunerne. På kort sigt vil det dog særlig under hensyntagen til virkningerne af den 15. alm. vurdering, som ventes at medføre betydelige forhøjelser i ejendomsværdiansættelserne, være rimeligt at gennemføre en nedsættelse af overgrænsen på 20 promille til 15 promille for at undgå, at denne grundskat på bl.a. produktionsjord kommer til at stige væsentligt i kroner og øre".

Lovforslaget blev ved 1. behandling forhandlet sammen med forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme og forslag til lov om ændring af lov om beskatning til kommunerne af faste ejendomme. (Loft over grundskyldpromillen), se de nærmest foranstående sager. Lovforslaget fik ikke nogen velvillig modtagelse.

I den af kommunaludvalget den 23. marts afgivne betænkning indstillede et flertal (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) lovforslaget til forkastelse.

Det radikale venstre kunne ikke medvirke til forslagets gennemførelse, mens det konservative folkepartis og venstres medlemmer af udvalget indstillede lovforslaget til vedtagelse.

Ved 3. behandling blev lovforslaget forkastet med 106 stemmer (S, SF, RV, Moses Olsen) imod og 57 stemmer for (KF, V).
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), A. C. Andersen (V), H. C. Toft (KF), Gunnar Jensen (RV) og Jens Maigaard (SF)