F 5 Hvilke oplysninger kan udenrigsministeren give om den udenrigspolitiske situation?

Til: Udenrigsminister K. B. Andersen ()
Samling: 1972-73
Status: Foretaget
Ordføreren for forespørgerne (Orla Møller (S)) gav en kort begrundelse for den stillede forespørgsel.

Udenrigsministeren forsøgte i sit oplæg til debatten at koncentrere sig om enkelte væsentlige emner.

Han beskæftigede sig først med udviklingen i Europa og kom herunder ind på de igangværende forberedende drøftelser i Helsingfors vedrørende konferencen om sikkerhed og samarbejde i Europa og de indledende forhandlinger i Wien til konferencen om gensidige og balancerede styrkereduktioner i Centraleuropa. Han omtalte endvidere det udenrigspolitiske samarbejde inden for EF.

I forbindelse med omtalen af de europæiske forhold kom ministeren ind på den tale med titlen „Europas år", som dr. Kissinger havde holdt i New York nogle dage tidligere.

Endvidere omtalte ministeren FNs stilling i den nuværende fase af stormagtssamarbejdet og stormagtsudviklingen.

Endelig gjorde ministeren nogle bemærkninger om situationen i Vietnam og afsluttende om forholdet mellem Danmark og USA, Europa og USA, idet han understregede dette emnes centrale betydning i dansk udenrigspolitik.

I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne og udenrigsministeren — statsministeren, Jørgen Peder Hansen (S), Knud Østergaard (KF), Poul Hartling (V), Stinus (RV) og Gert Petersen (SF). Uden for ordførernes kreds talte Camre (S) og Robert Pedersen (S).
Partiernes ordførere
Jørgen Peder Hansen (S), Orla Møller (S), Poul Hartling (V), Knud Østergaard (KF), Arne Stinus (RV) og Gert Petersen (SF)