L 89 Forslag til lov om ophævelse af lov om mindstepriser for fisk.

Af: Fiskeriminister Chr. Thomsen (S)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer:
Risgaard Knudsen, Poul Dalsager [formand], Søren B. Jørgensen, Lone Nielsen, Bertel Pedersen [næstformand], Buchart Petersen, Erik Worm, Vivike, Lütken, Henning Andersen, Adam Møller, H. C. Toft, Kofoed, Nyboe Andersen, Mette Madsen, Gunner Baunsgaard og Erik Hansen.

Lovforslaget havde følgende ordlyd:

„Lov nr. 271 af 18. juni 1969 om mindstepriser for fisk ophæves med virkning fra Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber."

I bemærkningerne til lovforslaget anførtes følgende:

„Loven har haft til formål for enkelte hovedfiskearters vedkommende at sikre mod midlertidige ekstraordinære prisfald i førstehåndsomsætningen, bl. a. ved at konsumegnet fisk, der ikke opnår nærmere fastsatte mindstepriser, udtages af konsummarkedet og anvendes til andet formål. Samtidig har loven skabt mulighed for, at der betales en godtgørelse til fiskere, som ikke har kunnet få fisken solgt til de fastsatte mindstepriser.

I rådsforordning nr. 2142/70 af 20. oktober 1970 om den fælles markedsorganisation for fiskeriprodukter har De europæiske Fællesskaber for et mere omfattende antal fiskearter gennemført en ordning, der i princippet er af tilsvarende art som den danske.

Den danske mindsteprisordning for fisk vil ved en dansk indtræden i De europæiske Fællesskaber blive overflødiggjort af Fællesskabernes markedsorganisation for fisk. Hertil kommer, at den i lovens § 8 indeholdte forskelsbehandling af såvel færøske som udenlandske fiskere vil være i strid med det i De europæiske Fællesskabers fiskeripolitik indeholdte forbud mod enhver form for diskrimination som følge af statsborgerskab eller etableringssted. Under hensyn til foranstående foreslås den danske lovgivning på dette område derfor ophævet i forbindelse med Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber."

Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ophævelse af lov om udførsel af fisk og fiskevarer, se nærmest følgende sag.

Alle ordførere med undtagelse af Vivike (SF) anbefalede lovforslagene; sidstnævnte var ikke velvilligt indstillet over for at ophæve lovene og ønskede mere konkret viden om, hvilken fiskeripolitik man har inden for fællesmarkedet.
Partiernes ordførere
Jens Risgaard Knudsen (S), Henning Andersen (KF), Niels Anker Kofoed (V), Erik Hansen (RV) og Holger Vivike (SF)