Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer:
Lone Nielsen, Albertsen [formand], Auken, Poul Dalsager, Jørgen Peder Hansen [næstformand], Ove Hansen, Axel Ivan Pedersen, Arne Larsen, Per Dich, Karen Thur0e Hansen, Stæhr Johansen, Knud Thomsen, Jens Peter Jensen, Nyboe Andersen, Lennart Larson, Dagmar Andreasen og Nordqvist.
Efter lovforslaget tilvejebringes hjemmel for, at filialer af selskaber hjemmehørende i et fællesmarkedsland kan erhverve restaurationsnæringsbrev samt opnå alkoholbevilling, hvorved disse i overensstemmelse med Romtraktatens bestemmelser sidestilles med danske selskaber.
Om baggrunden for lovforslagets fremsættelse henvistes i bemærkningerne til, at medlemslandene i henhold til Romtraktatens artikel 52 skal afskaffe alle restriktioner, der hindrer, at statsborgere i et medlemsland inden for et andet medlemslands område kan optage og udøve selvstændig næringsvirksomhed på samme betingelser, som i vedkommende medlemsstats lovgivning er fastsat for dens egne statsborgere. Afskaffelsen skal også omfatte hindringer for, at statsborgere i en medlemsstat, bosat eller hjemmehørende på en medlemsstats område, opretter agenturer, filialer eller datterselskaber.
Bestemmelser om etableringsfrihed indenfor fællesmarkedet er for restaurations-, hotel- og campingpladsvirksomhed gennemført ved rådsdirektiver 68/367 og 68/368 af 15. oktober 1968.
Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i et udvalg, som afgav en beretning, hvori anførtes, at udvalget ikke havde taget endelig stilling til lovforslaget, da spørgsmålet om Danmarks eventuelle tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber endnu ikke var afgjort.