L 77 Lov om ændring af lov om skibsregistrering.

Af: Minister for handel, håndværk industri og søfart Erling Jensen () Minister for handel, håndværk industri og søfart og Erling Jensen ()
Samling: 1971-72
Status: Stadfæstet
Lov nr. 206 af 24-05-1972
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af søloven, se nærmest foranstående sag.

- Ved loven foretages nogle ændringer i lov nr. 93 af 29. marts 1957 om skibsregistrering. Disse ændringer er ligesom de samtidig vedtagne ændringer af søloven et resultat af det nordiske samarbejde og udarbejdet på grundlag af den af det danske sølovsudvalg afgivne 3. delbetænkning (betænkning nr. 580/1970).

Baggrunden for ændringerne er i øvrigt et ønske om at muliggøre gennemførelsen af to på den 12. diplomatiske sørets- konference i Bruxelles i 1967 vedtagne konventioner om henholdsvis indførelse af visse ensartede regler angående søpanterettigheder og andre panterettigheder i skib og om registrering af rettigheder i skibe under bygning. Den førstnævnte konvention kræver således bl. a. ændring af reglerne om udslettelse af skib, mens den sidstnævnte konvention nødvendiggør en række ændringer af loven bl. a. for at muliggøre, at skibe der bygges ved danske værfter kan registreres i en særlig afdeling af skibsregistret — skibsbygningsregistret — og at sådan registrering også skal kunne ske af skibe, der bygges her i landet for udenlandsk regning.

Med hensyn til lovens enkeltheder må henvises til selve lovteksten og sølovsudvalgets udførlige motiver, der er optrykt som bilag til lovforslaget. Bortset fra redaktionelle ændringer af lovteknisk eller sproglig karakter svarer loven således i alt væsentligt til det af dette udvalg udarbejdede lovudkast.

Ifølge lovens § 2 bestemmes tidspunktet for lovens ikrafttræden af handelsministeren.

Lovforslaget blev i folketinget behandlet sammen med det foran omtalte forslag til lov om ændring af søloven og det af justitsministeren samtidigt fremsatte forslag til lov om ændring af lov om forsikringsaftaler.

Forslaget blev ved 1. behandling mødt med tilslutning fra samtlige partiers ordførere og blev sammen med de to ovenfor omtalte lovforslag henvist til behandling i et udvalg.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget uændret og enstemmigt med 141 stemmer.
Partiernes ordførere
Robert Pedersen (S), Henning Andersen (KF), Knud Thomsen (KF), Jens Peter Jensen (V), Per Gudme (RV), Holger Vivike (SF) og Kurt Brauer (SF)