Efter 1. behandling henvist til finansudvalget.
På finansloven for 1971-72 var de samlede indtægter på drifts-, anlægs- og udlånsbudgettet anslået til ca. 40,1 milliarder kr. og udgifterne til ca. 36,8 milliarder kr., således at finansloven viste et overskud på drifts-, anlægs- og udlånsbudgettet på ca. 3,3 milliarder kr. Med nettoudgifter på kapitalbudgettet på ca. 165 mill. kr. fremkom der på finansloven et anslået kasseoverskud på ca. 3,1 milliarder kr.
Tillægsbevillingsloven opgør kasseoverskuddet til ca. 45 mill. kr., hvilket fremkommer på følgende måde:
I forhold til finansloven er indtægterne på drifts-, anlægs- og udlånsbudgettet formindsket med 529 mill. kr., udgifterne øget med 1.823 mill. kr., hvorfor overskuddet på drifts-, anlægs- og udlånsbudgettet er formindsket med 2.352 mill. kr. i forhold til finansloven, således at dette overskud for 1971-72 ansættes til 933 mill. kr.
Med nettoudgifter på kapitalbudgettet på ca. 888 mill. kr. fremkommer kasseoverskuddet på 45 mill. kr.
Et flertal af finansudvalget (udvalget med undtagelse af socialistisk folkepartis medlemmer) indstillede lovforslaget til vedtagelse uændret.
Socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget udtalte, at deres parti kunne medvirke til gennemførelse af lovforslaget med undtagelse af de deri opførte bevillinger til militære formål.
Under 3. behandling, der efter sædvane formede sig som en generel politisk debat, tog foruden partiernes politiske ordførere følgende medlemmer ordet: Gert Petersen, Poul Dam, Ninn-Hansen og Erhard Jakobsen. Foruden økonomi- og budgetministeren deltog i debatten følgende ministre: statsministeren, udenrigsministeren, forsvarsministeren og ministeren for offentlige arbejder og for forureningsbekæmpelse.
Under forhandlingen fremsatte Gert Petersen følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Idet folketinget opfordrer regeringen til snarest muligt at indlede forhandlinger med DDR's regering om oprettelse af normale diplomatiske forbindelser mellem Danmark og DDR og som optakt hertil straks at normalisere de handelspolitiske forbindelser og pas- og viseringsforholdene mellem de to stater, fortsætter tinget behandlingen af tillægsbevillingslovforslaget."
Orla Møller fremsatte derefter følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Idet folketinget med tilfredshed konstaterer de betydelige fremskridt, der er sket i den europæiske afspændingspolitik gennem ratifikation af østtraktaterne, og udtrykker sin glæde over den umiddelbart forestående undertegnelse af slutprotokollen til Berlinaftalen og den forudsete indgåelse af en almindelig aftale mellem de to tyske stater til regulering af deres indbyrdes forhold, opfordrer folketinget regeringen til i fortsættelse af denne udvikling at anerkende Den tyske demokratiske Republik og, indtil en anerkendelse foreligger, at videreudvikle de allerede bestående forbindelser med DDR på det økonomiske, kulturelle, miljømæssige og andre politiske samarbejdsområder.
Dermed fortsætter tinget behandlingen af tillægsbevillingslovforslaget."
Herefter trak Gert Petersen det af ham fremsatte dagsordensforslag tilbage, hvorefter det af Orla Møller fremsatte dagsordensforslag vedtoges enstemmigt med 83 stemmer, medens 80 medlemmer tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Tillægsbevillingsforslaget blev efter forhandlingernes afslutning vedtaget enstemmigt med 163 stemmer.