L 220 Forslag til lov om ændring af lov om en sukkerordning.

(Ændringer med henblik på Danmarks tilslutning til De europæiske Fællesskaber).

Af: Minister for handel, håndværk industri og søfart Erling Jensen () Minister for handel, håndværk industri og søfart og Erling Jensen ()
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som forslag til lov om ændring af en kartoffelmelsordning, se side 403.

Efter lovforslaget ophæves den bemyndigelse, der hidtil har været tillagt handelsministeren til at fastsætte størrelsen af sukkerroearealerne, priserne på sukkerroer, priserne på sukker samt til at regulere ind- og udførslen af sukker og sirup.

Om baggrunden for forslagets fremsættelse skal anføres følgende fra bemærlmingerne:

„Ved Danmarks indtræden i De europæiske Fællesskaber vil det ikke være muligt at opretholde de beføjelser, der ved lov nr. 135 af 29. marts 1950 om en sukkerordning er tillagt handelsministeren til at fastsætte størrelsen af sukkerroearealerne (§ 3), priserne på sukkerroer (§ 4), priserne på sukker (§§ 5, 7 og 8) samt til at regulerer ind- og udførsel af sukker og sirup (§ 6).

Dette ligger dels i de generelle bestemmelser i Romtraktatens artikel 30-34 om afvikling af de kvantitative restriktioner mellem medlemsstaterne, dels i at der ved forordning nr. 1009/67 af 18. december 1967 og en række senere forordninger er fastlagt en sukkerordning, efter hvilken sukkerproduktionen begrænses ved produktionskvoter for hvert enkelt medlemsland og priserne på sukker reguleres ved indikativ-, tærskel- og interventionspriser. Priser og salgsbetingelser for roer til sukkerproduktion fastsættes ligeledes af fællesmarkedsorganerne. Ved indførsel af sukker fra tredielande opkræves der importafgifter, og ved udførsel af sukker til tredielande kan der ydes eksportrestitution. I perioder, hvor sukkerprisen på verdensmarkedet ligger højere end fællesmarkedets tærskelpris, opkræves der afgift ved eksport, og der kan under disse omstændigheder ydes tilskud til indførsel af sukker. Ved indførsel og udførsel af varer, til hvis fremstilling der anvendes sukker, opkræves der importafgifter, henholdsvis ydes der eksporttilskud under hensyntagen til den mængde sukker, der er medgået til fremstillingen af de nævnte varer, og forskellen mellem verdensmarkedsprisen og tærskelprisen på sukker."

Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i et udvalg, som afgav en beretning, hvori det anførtes, at udvalget ikke havde taget endelig stilling til lovforslaget, da spørgsmålet om Danmarks eventuelle tiltrædelse af De europæiske Fællesskaber endnu ikke var afgjort.
Partiernes ordførere
Søren B. Jørgensen (S), Gerda Møller (KF), Johan Philipsen (V), Dagmar Andreasen (RV) og Per Dich (SF)