L 189 Forslag til lov om ændring af lov om skattemæssig opgørelse af varelagre m. v.

Af: Rolf Lütken (SF) , Morten Lange (SF) , Henning Philipsen (SF) og Sigurd Ømann (SF)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til skatteudvalget. Lovforslaget om ændring af lov om skattemæssig opgørelse af varelagre m. v., jfr. lovbekendtgørelse nr. 255 af 18. juni 1968, tager sigte på at forenkle afskrivningsreglerne vedr. varelagre ved at afskaffe afskrivninger på varer købt på bindende kontrakt, jfr. lovens kapitel II.

I bemærkningerne til lovforslaget udtaler forslagsstillerne, at de finder, at den reale begrundelse for denne afskrivningsform ikke længere har vægt, at reglerne giver anledning til megen administration, og at man finder den udvidelse af beskatningsgrundlaget, som en gennemførelse af lovforslaget vil medføre, for særdeles ønskelig i forbindelse med bestræbelserne på at nedsætte trækprocenterne.

Ved lovforslagets 1. behandling erklærede finansministeren sig i princippet enig med forslagsstillerne. Af hensyn til virksomhedernes likviditet måtte der dog laves en overgangsordning, og det var ministeren villig til at drøfte. Ove Hansen (S) udtalte sig på linje hermed. Lembourn (KF) og Jens Foged (V) fandt lovforslaget virksomhedsfjendsk og skadelig for arbejdspladserne. Fandt der misbrug sted, måtte man imidlertid se nærmere herpå. Bernhard Baunsgaard (RV) erklærede sig kort enig med finansministeren i hovedtrækkene og ville ved lejlighed tage problemerne op til overvejelse.

Lovforslaget henvistes til skatteudvalget, der imidlertid ikke nåede at tilendebringe sin behandling af forslaget inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Ove Hansen (S), Hans Jørgen Lembourn (KF), J. E. Foged (V), Bernhard Baunsgaard (RV), Inger Lise Grandt (SF) og Rolf Lütken (SF)