Efter 1. behandling henvist til socialudvalget.
Lovforslaget blev fremsat sammen med:
forslag til lov om ændring af lov om folkepension. (Forhøjelse af grundbeløb m. v.),
forslag til lov om ændring af lov om invalidepension m. v. (Forhøjelse af ydelser) og
forslag til lov om ændring af lov om pension og hjælp til enker m. fl, (Forhøjelse af grundbeløb m. v.),
men blev i folketinget sat til forhandling for sig selv.
Ved loven, der for de fleste bestemmelsers vedkommende er trådt i kraft med virkning fra den 1. april 1972, er der gennemført en række ændringer, hvoraf de vigtigste er følgende:
1. Den hidtidige begrænsning, hvorefter det offentlige kun skulle indgå overenskomst med private alderdoms- eller plejehjem, såfremt 8 af de indlagte personer var pensionister, er bortfaldet. Endvidere skal overenskomst nu indgås med den kommune, hvori hjemmet er beliggende, samtidig med at der også skal indgås overenskomst med den eller de kommuner, der ønsker at indlægge pensionister på hjemmet, om vilkårene herfor. Det er endvidere bestemt i loven, at den kommune, hvori hjemmet er beliggende, har ansvaret for hjemmet, dvs. hvorledes det fungerer. Overenskomst med de hjem, der ikke hidtil har været overenskomstpligtige, skal være indgået inden 2 år efter lovens ikrafttræden.
2. Lommepengene til pensionisterne på alderdoms- og plejehjem er blevet forhøjet på linje med den forhøjelse, der har fundet sted med hensyn til pensionerne ved gennemførelsen af de ovennævnte lovforslag. For pensionister på særlige af socialministeren godkendte hjem for yngre er der indført et særligt højt lommepengebeløb (grundbeløb 4.716 kr. mod 1.788 kr.) for så vidt muligt at stille disse personer som yngre, der har egne indtægter. Det særligt høje lommepengebeløb kan også ydes på andre hjem, når forholdene i det enkelte tilfælde taler derfor. Disse forhøjelser træder i kraft den 1. oktober 1972.
3. Amtsrådenes social- og sundhedsudvalg overtager amts- plejeudvalgenes forpligtelse til at undersøge behovet for hjem og til at tage stilling til, om der kan oprettes nye hjem i amtskommunen. Dette er i overensstemmelse med den udvikling, der er indledt med gennemførelsen af loven om styrelse af sociale og visse sundhedsmæssige anliggender. Den gældende regel om, at amtsrådene kan bestemme, at optagelse på et hjem skal være betinget af forudgående prøvelse af pensionistens plejebehov, erstattes af en regel om, at amtsrådene kan bestemme, at spørgsmålet om optagelse af en pensionist på et hjem skal forelægges et særligt udvalg, der skal være rådgivende med hensyn til visitationen til hjemmene. Denne bestemmelse er trådt i kraft den 1. juli 1972.
4. Støttemulighederne er blevet større (udvidet med adgang til at yde støtte til individuel befordring og støtte til indretning af kollektivboliger, således at de bliver bedre egnede som boliger for pensionister), og kredsen af de støtteberettigede er blevet udvidet til også at omfatte personer, der modtager invaliditetsydelse suppleret med bistands- eller plejetillæg.
5. Der ydes en særlig høj refusion til den del af omsorgsarbejdet, der er egnet til at øge muligheden for pensionisternes forbliven i deres hjem.
6. Socialministeren og Folkepensionistforeningernes og Invalideorganisationernes Kontaktudvalg forhandler inden fremsættelse af forslag om ændringer af beløbene til personlige fornødenheder.
Ved lovforslagets 1. behandling fik det tilslutning fra alle ordførere, som i høj grad beskæftigede sig med den langsigtede problemstilling under hensyn til, at omsorgslovens bestemmelser vil blive indarbejdet i det forslag til en service- og bistandslov, der forventes fremsat i det kommende folketingsår. Der var endvidere en vis usikkerhed med hensyn til, om de af socialministeren foreslåede bestemmelser om forhøjelse af lommepengebeløbet for yngre var hensigtsmæssige. I overensstemmelse hermed blev lovforslaget på dette punkt
ændret betydeligt i betænkningen, således at kredsen af de personer, der er berettigede til det særligt høje lommepengebeløb, blev begrænset i forhold til det oprindeligt foreslåede.
Lovforslaget blev ved 3. behandling vedtaget enstemmigt med 150 stemmer.