B 6 Forslag til folketingsbeslutning om fastsætteIsen af offentlige standarder og normer for det offentliges serviceydelser.

Af: Palle Simonsen (KF) , Clara Munck (KF) , Erik Ninn-Hansen (KF) , Poul Schlüter (KF) , Ib Stetter (KF) og H. C. Toft (KF)
Samling: 1971-72
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Inge Fischer Møller, Albertsen, Finn Christensen, Grete Hækkerup, Harris Jensen, Evald Kristensen, Bertel Pedersen, Falk Hansen (19/1), Kurt Brauer, Henning Philipsen, Simonsen, Clara Munck, H. C. Toft [formand], Lennart Larson, A. Chr. Andersen [næstformand], Nathalie Lind, Dahlgaard og Gunnar Jensen.

Forslaget havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer socialministeren til

- at overflytte den tekniske og sundhedsmæssige del af godkendelsen af daginstitutioner til de kommunale myndigheder, så detailkrav ophæves og der alene fastsættes enkelte generelle normer,

- at overdrage kommunerne beføjelsen til at normere personale ved den enkelte daginstitution,

- at overlade fastsættelsen af plejehjems standard til de kommunale myndigheder og

- at harmonisere refusionsprocenten for plejehjem med refusionsprocenten for kollektive beboelser og beskyttede boliger for ældre."

I bemærkningerne til forslaget anførtes bl. a. følgende:

„Som led i den tidligere regerings bestræbelser på at begrænse stigningen i de offentlige udgifter iværksatte den en kritisk gennemgang af de krav, som staten stiller til kommunerne om omfanget eller standarden af de forskellige offentlige serviceydelser.

Initiativet gennemførtes i forståelse med de kommunale organisationer, som senest i forbindelse med årsmødet i Kommunernes Landsforening i juni i år gav udtryk for, at amtsrådenes og kommunalbestyrelsernes beslutninger og planlægning på de fleste områder er bundet af centralt fastsatte standarder og normer, at fastsættelsen af disse sker uden tværgående samordning af de økonomiske og arbejdsmæssige konsekvenser, og at systemet dermed i sig selv virker oppustende på den offentlige aktivitet.

Der forekommer især økonomisk tungtvejende eksempler herpå for børneinstitutioners og plejehjems område, hvor der er sket en
fortsat kæde af standardforbedringer, uden at der samtidig er sket en samlet overvejelse af de økonomiske konsekvenser heraf, og uden at man egentlig kan henvise til bestemte beslutninger om at foretage en sådan hævelse af niveauet.

Finansministeriet udsendte den 27. august 1971 en redegørelse for den første etape af den kritiske gennemgang. Redegørelsen påviste en række områder, hvor en ændring i de administrativt fastsatte regler kan gennemføres med økonomisk fordel uden nogen forringelse af det sociale niveau. Folketingsbeslutningen pålægger regeringen at drage de administrative konsekvenser af denne redegørelse på daginstitutions- og plejehjemsområdet."

I bemærkningerne gik forslagsstillerne endvidere nærmere ind på problemerne omkring daginstitutioner indenfor børne- og ungdomsforsorgen og plejehjemmene.

Ved 1. behandling erklærede socialministeren sig bl. a. enig i, at hovedparten af de kontrollerende foranstaltninger vedr. de nævnte områder kunne lægges ud til kommunerne, men understregede, at der ikke måtte finde nogen svækkelse af den pædagogiske standard sted. Økonomi- og budgetrninisteren udtalte, at det bestående beslutningsgrundlag for de politiske instanser er utilstrækkeligt, men at budgetoverslagene fremtidig foruden det traditionelle materiale ville indeholde en fordeling efter formål. Inge Fischer Møller (S) og navnlig Kurt Brauer (SF) havde en noget kritisk holdning til forslaget, om end de var enige i, at en del beføjelser kan overlades til kommunerne; deres betænkeligheder gik således i høj grad på, at forslaget kunne medføre en forringelse af den pædagogiske standard i daginstitutionerne. Lennart Larson (V) kunne tilslutte sig forslaget og Dahlgaard (RV) var ikke uenig i at indkredse daginstitutionerne og plejehjemmene til særskilt behandling.

Det folketingsudvalg, hvortil forslaget blev henvist, nåede ikke at afslutte sit arbejde inden folketingsårets slutning.
Partiernes ordførere
Inge Fischer Møller (S), Palle Simonsen (KF), Lennart Larsson (V), Lauge Dahlgaard (RV) og Kurt Brauer (SF)