Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Lone Nielsen, Camre [næstformand], Finn Christensen, Hjortnæs, Grete Hækkerup, Inge Fischer Møller, Tastesen, Kurt Brauer [formand], Morten Lange, Knud Thomsen, Clara Munck, Ellen Strange Petersen, Brøndlund Nielsen, Kofoed, Nathalie Lind, Grethe Philip og Valbak.
Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
„Folketinget opfordrer indenrigsministeren til at fremsætte lovforslag med følgende hovedindhold:
1. Detailhandel med lægemidler drives af offentlig myndighed, de nuværende apoteker overtages af staten, mens sygehusapoteker hører under pågældende hospitalsmyndighed.
2. Levering af forarbejdede og uforarbejdede lægemidler til apotekerne sker gennem et hertil oprettet statsselskab, der alene forestår forbrugerorientering og reklamevirksomhed.
3. Der skabes endvidere hjemmel for, at staten kan oprette eller overtage en virksomhed til produktion af lægemidler.
4. Lovforslaget fremsættes så betids, at det kan færdigbehandles i folketinget og træde i kraft inden udløbet af samlingen 1971-72."
Forslaget var en genfremsættelse af det af socialistisk folkeparti den 23. februar 1971 fremsatte forslag, som er omtalt i folketingsårbogen 1970-71 side 446 ff.
Ved forslagets 1. behandling omtalte indenrigsministeren det apotekerlovsudvalg, som blev nedsat i 1969, og som har til opgave at komme med et forslag til revision af den gældende lovgivning på området. Med det kommissorium udvalget, har fået, og den sammensætning, udvalget har, var der efter ministerens opfattelse næppe grundlag for at forvente, at udvalgets arbejde ville resultere i forslag om vidtgående strukturelle ændringer og reformer. Videre udtalte ministeren:
„Som også påpeget af den socialdemokratiske ordfører ved første behandling af 1971-forslaget den 22. april sidste år har vi i mit parti længe været opmærksom på de problemer, som forslaget omhandler. Apotekerlovsudvalgets formand har derefter, efter aftale med mig, ladet udvalget holde nogle måneders pause, altså længe før nærværende forslag blev fremsat, og udvalget vil nu færdiggøre sit forslag vedrørende den mere tekniske del af opgaven, nemlig reglerne om lægemidler, hvorom der stort set er enighed i udvalget. Disse regler vil ikke i nogen nævneværdig grad være afhængige af, hvorledes distributionsstrukturen kommer til at se ud.
Mine bemærkninger har vel allerede antydet, at vi i regeringen har sympati for mange af de tanker, som er udtrykt i det foreliggende forslag. Vi har med bekymring set på udviklingen inden for engroshandelen med lægemidler, og som det vil være bekendt, behandles en heraf opstået sag for tiden i monopolankerådet, hvor den næppe vil være afsluttet før om en måneds tid. Detailhandelen med lægemidler, apotekerne og deres udsalg, er vel principielt blevet betragtet som et liberalt erhverv, men som forslagsstillerne også anfører, er detailhandelen med lægemidler så stærkt reguleret ved lovregler og administrative forskrifter, at det liberale element er meget indsnævret.
Når der nu i forslaget rejses krav om statsovertagelse af apotekerne, må jeg fremhæve, at et sådant krav rejser store problemer i forbindelse med afløsning af det nuværende privilegiesystem, og at der i hvert fald skal regnes med, at der også er økonomiske problemer.
Regeringen er imidlertid indstillet på at etablere en særlig ekspertgruppe til at se på en reformering af de strukturelle forhold inden for lægemiddelforsyningen, herunder en analyse af fordele og ulemper såvel økonomiske som andre, af en offentlig overtagelse af lægemiddelhandelen i engros- og detailleddet, og derunder også se på personaleforbruget og nødvendigheden af personaleforbrug inden for denne sektor. Jeg kan godt røbe, at vi i regeringen ikke umiddelbart er indstillet på at overtage medicinfabrikkerne, og så vidt jeg har forstået på forslagsstillerne, er det heller ikke tanken, at SF ønsker at overtage medicinalindustrien."
Forslaget mødte også megen velvilje fra den socialdemokratiske ordfører, mens oppositionens ordfører gav udtryk for forbehold eller direkte afvisning.
Forslaget henvistes til behandling i et udvalg, som den 30/9 1972 afgav en beretning. Heri er anført kommissoriet for en af indenrigsministeriet den 22/9 1972 nedsat ekspertgruppe, som skal undersøge fordele og ulemper ved en statslig overtagelse af detail- og engrosdistribution af lægemidler.