L 173 Forslag til lov om ændring af borgerlig straffelov. (Åger).

Samling: 1970-71
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Hans Kjær, Langkilde, Gerda Møller, Winther, Johan Philipsen, Niels Andersen, Per Federspiel, Nordqvist, Rigmor Christensen, Helge von Rosen, K. Axel Nielsen [næstformand], Poul Dalsager [formand], Thomas Have, Hans Hækkerup, Kampmann, Ivar Nørgaard og Poul Dam.

Ifølge forslaget skulle straffelovens § 282 affattes således:

,,§ 282. For åger straffes den, som udnytter en andens nød, mangel på evne eller erfaring, herunder viden om forholdene på et bestemt område, eller et mellem dem bestående afhængighedsforhold til i en retshandel at opnå eller betinge en ydelse, der står i åbenbart misforhold til modydelsen, samt den, som efter med kendskab til retshandelens beskaffenhed at have erhvervet et på en sådan retshandel grundet krav gør dette gældende eller overdrager det til en anden."

Forslaget blev fremsat og behandlet samtidig med et af samme forslagsstillere fremsat forslag til lov om ændring af lov om aftaler og andre retshandler på formuerettens område. (Ændring af aftalelovens § 31.) Se nærmest følgende sag.

Hovedformålet med de to lovforslag var efter bemærkningerne at modernisere aftalelovens § 31 og straffelovens § 282, således at den, der udnytter sin særlige mulighed for indsigt i forholdene på et bestemt område eller sin modparts tilsvarende ukendskab til at skaffe sig en urimelig gevinst, kan straffes og retshandelen kan erklæres for ugyldig. Endvidere oplyser forslagsstillerne, at de ved formuleringen af bestemmelserne har søgt at anvende et mere nutidigt ordvalg, der kunne lette muligheden for bestemmelsens anvendelse.

Ved 1. behandling fik lovforslagene en velvillig modtagelse. Flere havde dog svært ved at se realitetsændringen. Justitsministeren anførte, at en stillingtagen måtte afvente ågerudvalgets betænkning. Denne ville foreligge i løbet af april måned. Gunhild Due (SF) og Kjær Rasmussen (VS) mente ikke, at forslagene var vidtgående nok. Uden for ordførernes række talte Kai Moltke (u.p.). Denne fandt heller ikke forslagene vidtgående nok. Han gjorde opmærksom på sit forslag til folketingsbeslutning af 14. marts 1968 om sanering af kreditforholdene.

Det nedsatte udvalg afgav en beretning, hvoraf fremgik, at udvalget havde modtaget betænkningen afgivet af ågerudvalget, der var nedsat af justitsministeren. Ministeren har overfor udvalget oplyst, at ministeriet efter fremkomsten af betænkningen om åger har anmodet rigsadvokaten om at søge fremskaffet mere præcise oplysninger om baggrunden for nogle udtalelser i betænkningen s. 34, hvor et medlem af udvalget mener, at der findes en kreds af personer med finansielle ressourcer, der bevidst søger at udnytte hullerne i lovgivningen. Efter anmodning fra folketingsudvalget har ministeren givet tilsagn om gennem Advokatrådet at søge indhentet eksempler fra praksis på grov udnyttelse ved udlån på det private, ukontrollerede pengemarked, navnlig i forbindelse med udstedelse af pantebreve.

Ved behandlingen af lovforslaget om ændring af aftaleloven har udvalget bl. a. drøftet spørgsmålet, om der burde gennemføres lovforslag, hvorved der indføres forbud mod dørsalg af bøger, forbud mod optagelse af bindende ordrer under sammenkomster, der antager form af et privat selskab — selv om sammenkomsten afholdes i offentlige lokaler — og forbud mod tegning af servicekontrakter ved dørsalg og under private sammenkomster. Justitsministeren har om disse spørgsmål henvist til den nylig afgivne betænkning om indførelse af adgang for en køber til at træde tilbage fra aftaler m. v. indgået på bopælen. Ministeren har oplyst, at betænkningen er sendt til udtalelse hos en række organisationer og myndigheder. Justitsministeriet finder ikke at burde tage stilling til indholdet af et eventuelt lovforslag, før man har modtaget svar fra alle, der således er hørt.

Det siges sluttelig i beretningen:

„Efter justitsministerens opfattelse vil det ikke være muligt på forsvarlig måde at søge de omhandlede problemer løst ved lovforslag i denne folketingssamling. Ministeren har oplyst, at det er hensigten til efteråret at fremsætte lovforslag efter de retningslinjer, som er indeholdt i det forslag til lov om renteaftaler, der er optaget i den nævnte betænkning om åger. Ministeren har samtidig oplyst, at det indgår i ministeriets overvejelser at foreslå såvel aftalelovens § 31 som straffelovens § 282 ændret, således at disse bestemmelser får et mere tidssvarende indhold.

I denne forbindelse har udvalget henstillet til ministeren også at overveje det hensigtsmæssige i at foretage ændringer i aftalelovens § 33.

De af socialdemokratiet fremsatte lovforslag vil, efter justitsministerens udtalelser i udvalget, tillige med den nævnte henstilling indgå i ministerens overvejelser angående eventuelle lovændringer.

Der er i udvalget principielt enighed om, at flere af de spørgsmål, som de foreliggende lovforslag berører, tiltrænger en løsning.

På baggrund af det foran anførte har udvalget imidlertid ikke fundet det muligt at tilendebringe sit arbejde i denne folketingssamling."
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), Hans Kjær (KF), Johan Philipsen (V), Erik Nordqvist (RV), Poul Dam (SF), Gunhild Due (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)