Efter 1. behandling henvist til udvalg på 17 medlemmer: Langkilde, Erik Hansen (Vejle amt), Juul-Madsen, Adam Møller, Jens Frandsen [formand], Holger Hansen, Jens Peter Jensen (Sorø amt), Grethe Philip, Bernhard Baunsgaard, Niels Helveg Petersen [næstformand], Kampmann, Erling Dinesen, Lis Groes, Jørgen Peder Hansen, Anker Jørgensen, Ivar Nørgaard og Poul Dam.
Ved forhandlingen den 5. februar 1971 mellem lønnings- og- pensionsministeren og statstjenestemændenes og lærernes fællesudvalg blev der under forudsætning af, at der kunne indgås en ny aftale om lønforholdene med virkning fra 1. april 1971, opnået enighed om at ændre den bestående dyrtidsreguleringsordning således, at reguleringspristallet for januar 1971 sættes lig 100, og således at reguleringspristallet fremtidig skulle opgøres med en decimal. Endvidere var der i forligsmandens mæglingsforslag af 27. februar 1971 indeholdt en bestemmelse om regulering af lønninger efter det af Danmarks Statistik i henhold til lov nr. 83 af 16. marts 1963 med senere ændringer til enhver tid beregnede og offentliggjorte reguleringspristal med januar 1971 = 100,0.
Den vedtagne lovændring ændrer loven om beregning af et reguleringspristal på begge de nævnte punkter i overensstemmelse med de mellem tjenestemændene og lønnings- og pensionsministeren trufne aftaler.
Lovforslaget behandledes i folketinget sammen med et af Hanne Reintoft (DK) fremsat forslag til lov om ændring af lov om beregning af et reguleringspristal.
Bortset fra Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (DK), som begge fandt, at lovforslaget indebar en forringelse for lønmodtagerne, kunne samtlige ordførere tiltræde forslaget under hensyn til den enighed, der var opnået mellem tjenestemandsorganisationerne og regeringen.
Lovforslaget henvistes til behandling i et udvalg, som indstillede det til vedtagelse uden bemærkninger.
Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 129 stemmer mod 3 (VS og DK).