B 30 Forslag til folketingsbeslutning om bekæmpelse af forurening.

Samling: 1970-71
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til udvalget vedrørende forslag til lov om ændring af lov om foranstaltninger mod olieforurening af havet, se side 177.

Forslaget var i det væsentlige en genfremsættelse af det af medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe den 31. oktober 1969 fremsatte forslag, om hvis indhold og behandling henvises til omtalen i folketingsårbog 1969-70, side 608-615.

På enkelte punkter var der dog i nærværende forslag foretaget skærpelser, idet således afsnittet om foranstaltninger mod luftforurening nu indeholdt forslag om

at gennemføre regler om begrænsning af nye benzindrevne motorkøretøjers udstødning af giftige og forurenende luftarter ifølge USAs "California-standard" og i det teknisk mulige omfang udvide disse regler til at gælde for allerede indregistrerede motorkøretøjer,

at fremsætte regler om begrænsning af dieselmotorers udstødning af giftige og forurenende luftarter og

at gennemføre tilsvarende regler til begrænsning af luftforurening fra flymotorer.

Endvidere indeholdt afsnittet om foranstaltninger mod unødig støj nu forslag om at gennemføre forbud mod overflyvning af dansk territorium med overlydspassagerfly.

Til gengæld var det oprindelige forslags punkter vedrørende foranstaltninger mod nedgravede olietanke og mod anvendelsen af engangsemballage udgået, da der på disse områder var taget selvstændige initiativer.

Den i forslaget omtalte "California-standard" går ud på følgende:

„Benzindrevne motorkøretøjers udstødning.

Gældende fra 1. januar 1971 1975

[Se tabel i Folketingsårbogen, 1970-71, side 442]"

Forslaget gav påny anledning til en længere forureningsdebat i folketinget, hvorunder der fra alle sider blev givet udtryk for et ønske om at fremme forureningsbekæmpelsen mest muligt; men der var som tidligere adskillig uenighed om fremgangsmåden, og der blev fra oppositionens side givet udtryk for megen kritik overfor regeringen, som man ikke mente handlede hurtigt nok. Det blev heroverfor af regeringspartiernes ordførere understreget, at man ønskede at angribe forureningsproblemerne over en bred front og at få foretaget en omhyggelig undersøgelse af de komplicerede spørgsmål, forinden man skred til beslutning. Vivike (SF) kunne give forslaget sin fulde støtte, mens Sigsgaard (VS) fandt, at forslaget på en række punkter var ret konservativt, idet det kun beskæftigede sig med symptomer og ikke så meget med årsager. Indenrigsministeren redegjorde for de initiativer, der var taget af regeringen, og kommenterede også det foreliggende forslag, idet han bl. a. sagde:

„Så at sige alle punkter i det foreliggende forslag til folketingsbeslutning er allerede genstand for behandling. Forureningsrådet udfører et meget omfattende kortlægnings- og undersøgelsesarbejde under et hårdt tidspres. Jeg har tidligere her i tinget redegjort for forureningsrådets arbejdsopgaver og skal blot tilføje, at jeg er vidende om, at rådet sigter mod at afslutte sit arbejde i løbet af det kommende år.

Jeg kan tillige oplyse, at indenrigsministeriets kommission vedrørende den offentlige hygiejne, hvis arbejde ved flere tidligere lejligheder har været nævnt her i folketinget, i disse dage er i færd med at lægge sidste hånd på sin betænkning, der så vil blive offentliggjort. Resultatet af denne kommissions arbejde vil selvsagt blive koordineret med arbejdet i forureningsrådet.

Det er min overbevisning, at resultatet af arbejdet i hygiejnekommissionen og i forureningsrådet til sin tid vil give os det bedste grundlag for at træffe vidtrækkende beslutninger på forureningsområdet. Jeg mener derfor, at vi må vente med beslutningerne, til resultaterne af de igangværende undersøgelser foreligger. Det er givet, at gennemførelsen af en effektiv indsats mod forurening vil medføre betydelige udgifter både for den offentlige og den private sektor, og vi bør se i øjnene, at en del af vor velstandsfremgang, som det også er nævnt i bemærkningerne til forslaget, i de kommende år må anvendes til at sikre vore levemuligheder i sunde omgivelser ...

Med hensyn til de enkelte konkrete foranstaltninger i forslaget har jeg bemærket, at man har foreslået meget snævre grænser sat for indholdet af svovl i fyringsolie og i fuelolie. Efter hvad der er oplyst for mig, er det ganske urealistisk at stræbe imod så stramme procenttal, og jeg vil i denne forbindelse minde om de i Sverige gældende bestemmelser om svovlindholdet, som er langt mildere end de her foreslåede.

Hvad angår de foreslåede foranstaltninger til begrænsning af luftforureningen fra automobiler, kan jeg oplyse, at nye regler indeholdende normer for kulilteindholdet i udstødningsgassen fra nyindregistrerede benzindrevne automobiler træder i kraft den 1. januar 1971. På samme tidspunkt træder nye bestemmelser om røgtæthedsgrænser for både nye og tidligere indregistrerede dieselkøretøjer over 3.500 kg i kraft, og jeg ved, at forureningsrådet undersøger mulighederne for også at fastsætte normer for ældre benzindrevne automobilers maksimalt tilladelige luftforurening. Også spørgsmålet om en begrænsning af indholdet af blyforbindelser i motorbrændstoffer undersøges.

Jeg er i princippet enig i ønskeligheden af en række yderligere foranstaltninger mod vandforurening m. m., men vil gøre opmærksom på, at vi allerede med virkning fra den 1. april 1970 har fået nye love om vandforsyning og om vandløb. Jeg kan tilføje, at spørgsmålet om en videre udbygning behandles i forureningsrådet.

Gennemførelse af en række foranstaltninger mod unødvendig støj kan jeg principielt også gå ind for. Som det så ofte tidligere er påpeget, indtager støj en særstilling i det samlede forureningsbillede, og støjproblemer er da også blevet taget op af forureningsrådet til samlet bedømmelse. Jeg kan oplyse, at der af statens biltilsyn allerede er fastsat maksimalværdier for støjniveau for nye køretøjer. Særlig med hensyn til støj i rekreative områder vil jeg gøre opmærksom på, at politiet allerede i dag har hjemmel i politivedtægten til at fastsætte regler for sejlads med motorbåde i umiddelbar nærhed af strande til forebyggelse af unødvendig støj. I politivedtægterne er der desuden allerede hjemmel til at forbyde benyttelsen af højttalere, transportable radioer o. lign. i fri luft.

Med hensyn til forslaget om allerede nu at gennemføre et forbud mod overflyvning af dansk territorium med overlydspassagerfly må jeg gøre opmærksom på, at sådanne fly stadig er på eksperimentstadiet og endnu ikke indsat i kommerciel trafik.

Ministeriet for offentlige arbejder har over for mig oplyst, at den internationale organisation for civil luftfart gennem et arbejde, hvori bl. a. en dansk støjekspert deltager, søger at tilvejebringe det fornødne grundlag for en vurdering af, hvilke betingelser der bør opstilles for at hindre, at civile overlydsfly medfører uacceptable forhold for befolkningen i de områder, der overflyves. Det er opfattelsen i ministeriet for offentlige arbejder, og jeg kan tilslutte mig denne opfattelse, at resultatet af dette arbejde så vidt muligt bør afventes, før der tages stilling til spørgsmålet om foranstaltningers indførelse på dansk område. Men det er indlysende, at om en løsning skal nås, bør den træffes efter drøftelse med Norge og Sverige, og jeg kan i denne forbindelse oplyse, at man på et ministermøde i Stockholm i går enedes om oprettelse af det nordiske kontaktorgan, hvor sådanne forhandlinger naturligt vil kunne finde sted.

I forbindelse med overlydsflyene kan jeg oplyse, at der ikke, som det er angivet i bemærkningerne til forslaget, allerede er gennemført et egentligt forbud mod overflyvning af overlydsfly i Sverige, men at man her har indtaget det standpunkt, at overlydsflyvning ikke vil blive accepteret, hvis den har sundhedsskadelige virkninger eller medfører skader på bygninger, og jeg kan tilføje, at dette standpunkt kan den danske regering tilslutte sig.

Hvad angår de foreslåede beskyttelsesforanstaltninger ved anvendelse af svært nedbrydelige bekæmpelsesmidler m. m., kan jeg oplyse, at statens levnedsmiddelinstitut og landbrugsministeriets giftnævn er godt i gang med deres arbejde, og at en række forskrifter er gennemført på dette område.

De foranstaltninger, som kan komme på tale, må imidlertid afpasses efter internationale overvejelser også af hensyn til Danmarks eventuelle tilslutning til større markedsdannelser."

Forslaget henvistes til behandling i det udvalg, som behandlede forslag til lov om ændring af lov om foranstaltninger mod olieforurening af havet. Udvalget nåede ikke at afslutte arbejdet i indeværende folketingssamling, men afgav den 3. september en beretning.
Partiernes ordførere
Jens Kampmann (S), Gerda Møller (KF), Niels J. Nielsen (V), Svend Haugaard (RV), Holger Vivike (SF) og Erik Sigsgaard (VS)