B 15 Forslag til folketingsbeslutning om begrænsning af mulighederne for skatteunddragelse gennem transaktioner med aktieselskaber.

Samling: 1970-71
Status: Bortfaldet
Efter 1. behandling henvist til samme udvalg som det af finansministeren fremsatte forslag til lov om ændring af kildeskatteloven m. fl. lovforslag, se ovenfor side 73.

Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:

„Folketinget pålægger regeringen snarest muligt at fremsætte forslag om

1. at retten til at trække skattemæssigt underskud fra i de følgende to års overskud afskaffes for aktieselskaber, som har ændret virksomhed eller aktionærkreds,

2. at retten til skattemæssigt at fradrage tab ved salg af aktier afskaffes, når salget sker mellem personer og/eller aktieselskaber, som er finansielt forbundne."

I bemærkningerne til forslaget udtalte ordføreren for forslagsstillerne, at hensigten med forslaget var at stoppe forskellige huller i skattelovgivningen, der udnyttes af visse aktieselskaber til at unddrage sig beskatning ved foretagelse af forskellige formelle transaktioner.

Ved forslagets 1. behandling i folketinget udtalte finansministeren sin sympati for de hensigter, der lå bag forslaget. Han kunne dog ikke tilslutte sig forslaget, der både ville have urimelige virkninger og være meget vanskeligt at praktisere. Man var imidlertid i skattedepartementet i gang med en omfattende undersøgelse af forskellige problemer vedrørende misbrugene inden for skatteområdet, herunder transaktionerne med tomme aktieselskaber, og resultatet af denne undersøgelse ville blive sendt til ligningslovsudvalget. Grünbaum (S), Asger Jensen (KF), Ib Thyregod (V) og Helge von Rosen (RV) udtalte sig på linje med finansministeren, idet de fremhævede den betydning, som man i folketingets skatteudvalg tillagde de forhold, der havde motiveret forslaget. Var der huller i skattelovgivningen, måtte de stoppes. Ømann (SF) troede ikke, at det ville være så kompliceret at få gjort noget ved de forhold, som forslaget omhandlede, men det krævede nok nogen nytænkning, og hele aktieselskabslovgivningen måtte ind i billedet. Han anbefalede forslaget til folketingsbeslutning, selv om det efter hans mening ikke præcist anviste de løsninger, der udkrævedes. Hanne Reintoft (DK) fremhævede, at en væsentlig del af aktieselskaberne slet ikke betalte skat, og at mange af de resterende selskaber kun betalte beskedne skattebeløb. Hun udtrykte sin forargelse over det efter hendes mening asociale skattesystem, der f. eks. undlod at indkomstbeskatte friaktier, og sluttede med at tilslutte sig forslaget, selv om hun gerne havde set det lidt mere omfattende.

Efter 1. behandling henvistes forslaget til behandling i udvalget angående forslag til lov om ændring af kildeskatteloven m. fl. lovforslag. Udvalgets behandling af forslaget blev imidlertid ikke tilendebragt inden samlingens slutning.
Partiernes ordførere
Henry Grünbaum (S), Asger Jensen (KF), Ib Germain Thyregod (V), Helge von Rosen (RV), Sigurd Ømann (SF), Erik Sigsgaard (VS) og Hanne Reintoft (DKP)