Ved loven, der trådte i kraft d. 1. april 1970, er reglerne om dagpengehjælpens varighed for pensionister blevet ændret således, at der til personer, der oppebærer folkepension, herunder indtægtsbestemt folkepension, invalide- eller enkepension, ikke kan udbetales dagpenge ud over 78 dage i løbet af 12 på hinanden følgende måneder. Denne begrænsning gælder såvel m. h. t. dagpenge efter den frivillige dagpengeforsikring som lønarbejderdagpenge. Dog kan direktøren for sygekassevæsenet forlænge dagpengeperioden for invalidepensionister, når særlige omstændigheder taler for det.
Der er endvidere ved loven fastsat særlige betingelser for pensionisters generhvervelse af retten til dagpenge.
Baggrunden for lovændringen er gennemførelsen af den fulde folkepension pr. 1. april 1970. Efter de hidtil gældende regler var personer, som oppebar indtægtsbestemt folkepension, afskåret fra lønarbejderdagpenge, medens alle andre pensionister, herunder personer, der oppebar folkepensionens mindstebeløb, var berettiget til lønarbejderdagpenge. Ved gennemførelsen af den fulde folkepension ville alle pensionister over 67 år i princippet få adgang til lønarbejderdagpenge af en maksimal længde på 312 dage inden for 24 på hinanden følgende måneder, hvilket måtte anses for urimeligt og iøvrigt dårligt harmonerende med bestemmelsen om, at personer med indtægtsbestemt folkepension er afskåret fra lønarbejderdagpenge. Ved den gennemførte ændring har man således bl. a. udvidet personkredsen, som kan oppebære lønarbejderdagpenge, samtidig med at man generelt har begrænset dagpengenes varighed for pensionister.
Ved 1. beh. gav Niels Mørk (S) udtryk for, at de foreslåede ændringer efter hans opfattelse var for restriktive for invalide- og enkepensionister, medens Simonsen (KF), Eva Ree (V) og Valbak (RV) tilsluttede sig lovforslaget, som dog også blev kritiseret af Kurt Brauer (SF) og Hanne Reintoft (DK).
I udvalgets betænkning stillede et mindretal (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) et ændringsforslag, hvorefter de skærpede bestemmelser alene ramte personer over 67 år samt invalidepensionister med højeste invalidepension, d. v. s. personer, der må anses for erhvervsudygtige i ethvert erhverv. Ændringsforslaget blev forkastet.
Ved 3. beh. blev lovforslaget enstemmigt vedtaget med 128 stemmer.