L 121 Lov om ændring af lov om folkepension.

(Forhøjelse af grundbeløb m. v.).

Af: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1969-70
Status: Stadfæstet
Lov nr. 594 af 19-12-1969
Lovforslaget fremsattes og behandledes sammen med forslag til lov om ændring af lov om invalidepension m. v. (Forhøjelse af ydelser),

forslag til lov om ændring af lov om pension og hjælp til enker m. fl. (Forhøjelse af grundbeløb) og

forslag til lov om ændring af lov om omsorg for invalidepensionister og folkepensionister. (Betaling for ophold på alderdomshjem og plejehjem).

Ved loven, der trådte i kraft d. 1. april 1970 er gennemført en forhøjelse af grundbeløbet, ligesom der er gennemført en væsentlig udvidelse af adgangen til at udbetale pension til personer over 67 år, der efter at have fået tillagt pension tager bopæl i udlandet.

Forhøjelsen af grundbeløbet er en følge af lov nr. 289 af 18. juni 1969, hvorved der for tidsrummet 1. april 1969-31. marts 1970 blev ydet et midlertidigt månedligt tillæg til pensionisterne, ligesom der blev ydet et midlertidigt månedligt tillæg til det beløb til personlige fornødenheder, som udbetales til pensionister med ophold på alderdoms- og plejehjem. Det fremgik nemlig af bemærkningerne til lovforslaget om det midlertidige tillæg, at dette for tiden efter d. 1. april 1970 forudsattes indregnet i grundbeløbet for pensionerne og i satsen for lommepengebeløbet. Grundbeløbet for pensionerne og satsen for lommepengebeløbet er endvidere blevet forhøjet med 1,6 pct. under hensyn til forbedringerne på arbejdsmarkedet i overenskomstperiodens 2. år.

Folkepensionens grundbeløb er herefter forhøjet således:

[Se tabel i Folketingsårbogen 1969-70, side 369]

Endvidere forhøjes det i folkepensionslovens § 16, stk. 1, 2. punktum, omhandlede grundbeløb for ægtepar, når den ene oppebærer indtægtsbestemt folkepension og den anden invalidepension med laveste pensionsstørrelse fra 7.056 kr. til 7.440 kr.

Det er endvidere i loven bestemt, at personer over 67 år med dansk indfødsret, der efter at have fået tillagt pension tager bopæl i udlandet, vil kunne medtage pensionen, såfremt de har haft fast bopæl her i riget i de sidste 10 år forud for det fyldte 67. år.

Om denne ændring i lovgivningen hed det i den skriftlige fremsættelse bl. a. følgende:

„Efter den gældende lovgivning er bopæl her i landet en betingelse for at kunne oppebære pension, men siden en lovændring i 1961 har socialministeren kunnet dispensere fra bopælskravet i undtagelsestilfælde.

Begrundelsen for at have ret stramme restriktioner på dette område, er bl. a., at retten til pension her i landet — i modsætning til, hvad der gælder i flertallet af andre lande — blot er betinget af 1 års bopæl her i landet, og at pensionerne er undergivet en indtægtsre- gulering, der i praksis ikke kan gennemføres for pensionister med ophold i udlandet.

Denne begrundelse vil ikke have samme vægt efter overgangen til fuld folkepension fra 1. april 1970, hvor personer over 67 år bliver berettiget til pensionens fulde grundbeløb uden hensyn til de økonomiske forhold."

Lovforslaget fik ved 1. beh. tilslutning fra alle ordføreres side, men Bundvad (S) rejste spørgsmålet om, hvorvidt den kompensation, som ved lovene af 18. juni 1969 (Lovtidende nr. 351-353) blev givet pensionisterne for de skattemæssige ulemper kildeskatreformen havde påført dem, var tilstrækkelig. Om disse loves indhold og behandling henvises til folketingsårbog 1968-69 side 506 ff.

Dette forhold blev gjort til genstand for nærmere undersøgelser i udvalget, og på denne baggrund stillede et mindretal (socialdemokratiets og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) i udvalgsbetænkningen forslag om yderligere forhøjelse af grundbeløbene. Disse ændringsforslag blev forkastet ved afstemningen efter 2. beh.

Ved 3. beh. vedtoges lovforslaget enstemmigt med 131 stemmer.
Partiernes ordførere
Kaj Bundvad (S), Clara Munck (KF), Evan Jensen (V), Aage Valbak (RV) og Kurt Brauer (SF)