Efter at ordføreren for forespørgerne, Per Hækkerup (S), kort havde motiveret forespørgslen, gav udenrigsministeren en redegørelse for den udenrigspolitiske situation, idet han koncentrerede sig om nogle problemer, som forekom ham særlig relevante.
De punkter, som særlig blev gjort til genstand for omtale, var forholdet mellem USA og Sovjetunionen, situationen omkring Den kinesiske Folkerepublik og dennes relationer til henholdsvis Sovjetunionen og USA og udviklingen i Vietnam. Hvad angik forholdet mellem Øst- og Vesteuropa, understregede ministeren betydningen af bestræbelserne for afspænding og kom nærmere ind på de muligheder, der forelå i så henseende. Problemerne i Det mellemste Østen blev indgående omtalt. Endelig gav ministeren en fremstilling af baggrunden for og forløbet af den nu afsluttede borgerkrig i Nigeria. I denne forbindelse kom han ind på de muligheder, Danmark havde for at yde humanitær hjælp dér og andre steder i verden.
I den efterfølgende debat deltog — foruden ordføreren for forespørgerne og udenrigsministeren — Poul Schlüter (KF), Per Federspiel (V), Stinus (RV), Gert Petersen (SF), Sigsgaard (VS), Hanne Reintoft (DK) og Kai Moltke (u.p.). Endvidere deltog Erik Kragh (KF), som under forhandlingerne på egne vegne stillede følgende forslag om motiveret dagsorden (F. sp. 3809):
„Idet folketinget erkender, at USA ved ophør af bombningerne af Nordvietnam og ved påbegyndelse af tilbagetrækning af sine styrker har foretaget væsentlige skridt til at få forhandlinger om afslutning af krigen i Vietnam i gang, opfordrer folketinget Nordvietnam og den nationale befrielsesfront til nu også at tage skridt, der kan føre til fredsforhandlinger.
Tinget går derefter over til næste sag på dagsordenen."
Erik Kragh tog senere under forhandlingerne (F. sp. 3840) sit dagsordensforslag tilbage, dels fordi han ikke så noget formål med en afstemning, hvis resultat efter de faldne udtalelser var kendt på forhånd, og også på grund af visse positive udtalelser, der var faldet om forslagets indhold.
Da ingen ønskede at optage forslaget, var det bortfaldet.