Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:
„Folketinget opfordrer ministeren for kulturelle anliggender til at nedsætte en hurtigt arbejdende kommission, der skal analysere idrættens nuværende vilkår og fremtidige placering i samfundet — både den konkurrencebetonede idræt og andre former for idræt — der har til hensigt at fremme den fysiske sundhed."
Om baggrunden for at fremsætte forslag til folketingsbeslutning vedrørende idrættens forhold udtalte ordføreren for forslagsstillerne (Kjeld Olesen) i fremsættelsestalen:
„Når forslaget henvender sig til ministeren for kulturelle anliggender, synes det ganske naturligt ud fra betragtningen om, at idrætten er en endog vigtig del af vort samlede kulturmønster.
Dette bør understreges, da man ved tidligere lejligheder, hvor kulturpolitikken har været drøftet i bred almindelighed, ikke synes at have tillagt dette nogen synderlig værdi.
Idet jeg henviser til forslagets bemærlminger, skal der anføres to hovedargumenter for nedsættelsen af denne hurtigt arbejdende kommission. For det første udføres der allerede nu inden for idrætten et gigantisk stykke ungdomsarbejde, der i sig selv sparer samfundet for store udgifter. Det må være samfundets opgave at sørge for, at rammerne, inden for hvilke idrætten skal trives, er i orden. Dette er desværre ikke tilfældet i dag.
For det andet står vi over for nogle problemer vedrørende folkesundheden, som vi ikke tidligere har kendt til i samme omfang. Den stadig mere magelige tilværelse, vi fører, hvor maskiner udfører det, som tidligere var manuelt arbejde, betyder fysisk slaphed. Dette kombineret med for megen fedtholdig mad og et rekordagtigt tobaksforbrug gør en indsats fra samfundets side nødvendig.
Jeg vil gerne understrege bemærkningen om, at kommissionen væsentligt bør bestå af idrættens egne repræsentanter. Også for dermed at få sagt, at selvom folketinget ved at vedtage forslaget for første gang går mere direkte ind på idrættens områder, så må idrættens selvstændige placering i samfundet ikke antastes.
Kommissioner har en tilbøjelighed til at arbejde i adskillige år. Det må ikke blive tilfældet med denne. Det bør pålægges den, at man senest i løbet af folketingssamlingen 1970-71 må fremkomme med en betænkning.
Det vil sikkert hos nogle være en nærliggende tanke at lade idrættens forhold behandle i en betydelig bredere fritidskommission. Jeg vil gerne advare herimod. Tidligere erfaringer har vist, at idrættens synspunkter får svært ved at trænge igennem, hvortil kommer, at samfundet nu skylder idrætten, at man alvorligt og alene beskæftiger sig med dens problemer."
Forslaget fik ved 1. behandling tilslutning fra såvel kulturministeren som fra samtlige partiers ordførere. Det henvistes til behandling i et udvalg, som i en enstemmig betænkning giver udtryk for, at man med ministeren er enig i, at den i forslaget til folketingsbeslutning omhandlede „kommission" i stedet benævnes „udvalg", der vil blive af mere begrænset størrelse, og som påregnes at kunne arbejde hurtigere og friere end en egentlig kommission. Det forudsættes, at Dansk Idræts-Forbund, De danske Gymnastik- og Ungdomsforeninger, De danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger samt Dansk Firmaidræt repræsenteres i udvalget, hvis sammensætning i øvrigt efter det af ministeren oplyste bl. a. vil komme til at bestå af repræsentanter for indenrigsministeriet, undervisningsministeriet og ministeriet for kulturelle anliggender.
Det siges videre i betænkningen, at udvalget efter drøftelserne med ministeren er enig i følgende kommissorium vedrørende idrætslivet:
„Det er udvalgets opgave at klarlægge de nuværende vilkår for idrætten, både den konkurrencebetonede og andre former for idræt, der har til hensigt at fremme den fysiske sundhed.
På grundlag heraf skal udvalget fremlægge sine betragtninger over, hvorledes idrættens stilling kan og bør styrkes, herunder også i hvilket omfang der kan tilbydes de ældre befolkningsklasser mulighed for at bevare den fysiske form. Det må i denne sammenhæng være en opgave i overvejelserne at inddrage spørgsmålet om idrætspladser af enhver art samt de til leder- og instruktøruddannelsen knyttede problemer.
Idrætten må anskues som en del af landets kulturelle mønster. Udvalget bør derfor have opmærksomheden henvendt på muligheden for til idrætshaller at knytte lokaler m. v., der kan bidrage til at vække interesse for deltagelse i andre former for udfoldelse inden for litteratur, teater, musik, film, maling, formgivning m. v., ligesom alle spørgsmål af interesse for koordineringen af idrætslivet og det alment kulturelle og folkeoplysende arbejde bør tages op til vurdering. I denne forbindelse bør udvalget være opmærksom på foreliggende samarbejdsmuligheder for idrætslivet og undervisningsvæsenet.
Udvalget bør fremdeles søge at belyse, hvorledes bestræbelserne for at fremme idræt og motion kan forenes med interessen for udbygningen af friluftslivet og forståelsen for naturens værdier, samt hvorledes idrætten kan tjene til at fremme forståelsen nationerne imellem.
Det forventes, at udvalget søger at belyse de økonomiske problemer med hensyn til investering i og drift af idrætten under de vilkår, som udvalget må finde hensigtsmæssige. I udvalgets arbejde hermed må retningslinjerne hvile på det synspunkt, at det private initiativ stadig må have en central placering i udvikling og organisation af idrætslivet.
Det forudsættes endelig, at udvalget gør sig bekendt med, hvorledes man i andre lande, med hvilke Danmark med rimelighed kan sammenligne sig, arbejder med idrætslivets problemer.
Udvalget er i øvrigt bemyndiget til at inddrage også andre spørgsmål, som udvalget måtte finde relevante, hvorved tilføjes, at man er berettiget til at indkalde fornøden sagkyndig bistand."
Ved 2. behandling kom det til en meget skarp meningsudveksling mellem kulturministeren og Kjeld Olesen (S), som kritiserede ministeren for at have rettet henvendelse til Friluftsrådet, Dansk Ungdoms Fællesråd og Samrådet for de uniformerede børne- og ungdomskorps om at indtræde i det ministerielle udvalg. Kjeld Olesen fandt, at disse 3 organisationer intet har med det egentlige idrætslige at gøre, og han betegnede det som forkasteligt, at forslagsstillerne ikke forinden var blevet underrettet om ministerens henvendelse. Ministeren fandt kritikken ganske uberettiget og fastholdt, at han havde handlet i overensstemmelse med det af folketingsudvalget godkendte kommissorium, og at der iøvrigt i udvalget havde været enighed om, at det var ministerens sag at udpege medlemmerne.
Efter forslag fra Kjeld Olesen blev behandlingen standset og forslaget henvist til fornyet udvalgsbehandling. I en tilføjelse til betænkningen indstillede udvalget forslaget til endelig vedtagelse uændret, men delte sig i følgende flertals- og mindretalsudtalelser:
„Et flertal (det konservative folkepartis, venstres, det radikale venstres og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget) må konstatere, at der ikke findes grundlag for en fornyet udvalgsbehandling. Ministeren har ved samråd i udvalget meddelt, at det kommende ministerielle udvalg tænkes sammensat på følgende måde: Dansk Idræts-Forbund, De danske Gymnastik- og Ungdomsforeninger, De danske Skytte-, Gymnastik- og Idrætsforeninger, Dansk Firmaidræt, Samrådet for de uniformerede børne- og ungdomskorps, kontorchef William Horsten, Friluftsrådet, stud. polit. Axel Sløk, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, professor, dr. med. Ove Bøje, redaktør Gunnar Hansen, Danmarks radio, og repræsentanter for indenrigsministeriet, undervisningsministeriet og ministeriet for kulturelle anliggender, samt at han desuden vil anmode Dansk Idræts-Forbund om at udpege en sekretær til udvalget. Flertallet mener, at det ikke er udvalgets opgave at fastlægge sammensætningen af det ministerielle udvalg, men på den givne foranledning ønsker man dog at udtale, at den af ministeren skitserede sammensætning er i overensstemmelse med det opstillede og af udvalget enstemmigt godkendte kommissorium.
Et mindretal (socialdemokratiets medlemmer af udvalget) ønsker at udtale, at forslagsstillernes sigte med forslaget har været, at et udvalg, væsentligt bestående af idrættens egne repræsentanter, skulle have mulighed for at kulegrave idrættens problemer, som det er udtrykt i betænkningens forslag til kommissorium.
Med den nu meddelte sammensætning finder forslagsstillerne, at forslaget har fået en anden karakter end den tilsigtede, og håber, at ministeren, inden udvalget påbegynder arbejdet, vil sørge for, at en større repræsentation af idrættens folk skaber en rimelig balance.
Det understreges, at de uden for idrætten nævnte organisationer vil kunne tilføre arbejdet værdifulde bidrag, men at dette burde være sket ved, at de tilkaldtes til særlige møder."