B 5 Folketingsbeslutning om foranstaltninger vedrørende de indkaldte værnepligtiges økonomiske og sociale forhold.

Samling: 1969-70
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Folketingsbeslutningen har følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til at træffe foranstaltninger til gennemførelse af en forbedret aflønningsordning for de indkaldte værnepligtige."

I sin oprindelige form lød forslaget til folketingsbeslutning således:

„Folketinget opfordrer regeringen til hurtigst muligt at fremkomme med forslag til lov om en soldaterlønsordning, der tager udgangspunkt i klimaudvalgets 1.800 kr.'s forslag og i en omlægning af de nuværende naturalydelser til tilbud om sådanne, hvor dette af pædagogiske grunde er ønskeligt, dog under hensyntagen til forsvarets virksomhed i øvrigt. Det imødeses, at en sådan ordning opbygges over nogle år."

Det fremgik af bemærkningerne til forslaget, at dette var enslydende med et forslag til folketingsbeslutning, som blev fremsat på et sent tidspunkt i folketingssamlingen 1968-69. Om den umiddelbare baggrund for dette forslags fremkomst henvises til folketingsårbog 1968-69 side 684, ligesom der henvises til årbogens side 663, hvor det oprindelige forslag til folketingsbeslutning om dette emne er omtalt. Samtlige forslag var udarbejdet på grundlag af det materiale, som er tilvejebragt i forsvarets klimaudvalgs 4. delbetænkning af 5. april 1968 (betænkning nr. 499).

Ved 1. beh. af forslaget redegjorde torsvarsministeren for resultatet af nogle drøftelser med talsmændene for de værnepligtige, hvorunder man havde søgt klarlagt, hvilke forbedringer de værnepligtige måtte ønske gennemført som de første. Forsvarsministeren var enig med forslagsstillerne i deres sigte mod at gennemføre gunstigere vilkår for de værnepligtige, men understregede de merudgifter, som ville blive følgen af gennemførelsen af folketingsbeslutningen i den foreslåede ordlyd. Juul-Madsen (KF) og Kristen Østergaard (V) samt Bilgrav-Nielsen (RV) ønskede ligeledes forbedringer gennemført, idet dog de to førstnævnte fandt problemerne komplicerede. Kurt Brauer (SF) var modstander af forslaget ud fra sit principielle standpunkt: at forsvaret burde afskaffes.

Som det fremgår af det ovenfor anførte, fik forslaget en anden formulering ved et ændringsforslag, der blev stillet i udvalgets betænkning. Det hedder bl. a. i denne:

„Der er i udvalget enighed om, at de værnepligtiges forhold må forbedres, og der bør i primcippet gives de værnepligtige en egentlig aflønning efter de retningslinjer, der er udtrykt i klimaudvalgets betænkning ... Udvalget har endvidere noteret sig ministerens be- mærkninger om, at der blandt de værnepligtige synes at være et ønske om først og fremmest at få forbedret indkvarteringsforholdene. Man er opmærksom på, at disse forbedringer vil blive opnået ved nybyggeri og sanering af bestående kaserner i forbindelse med de igangværende og forestående udflytninger samt gennem en effektiv udnyttelse af indkvarteringsfaciliteterne på de nuværende kaserner.

Vedrørende de overvejelser, som ministeren må gøre sig, er man endvidere enig om følgende synspunkter:

Selv om det ville være ønskeligt snarest at kunne sætte grænsen for en egentlig aflønning så højt som muligt — f. eks. de 1.800 kr. månedligt som foreslået af klimaudvalget — må dette tilpasses de økonomiske muligheder og vil kun kunne iværksættes over en årrække.

Hvorvidt der skal være tale om naturalydelser eller kontantydelser, må endvidere afhænge af resultatet af forhandlinger med de værnepligtiges talsmænd.

De første ændringer bør ske ved en nyordning og tilpasning af kostforplejnings- og kantinevirksomheden til en cafeteriaordning for alt personel med en centraliseret drift, bl. a. af hensyn til en kvalitets- og prismæssig ensartethed for samtlige værnepligtige. Samtidig hermed bør den nuværende ordning med kost i form af naturalydelser formentlig ændres til tilbud om køb af kosten på tjenestestedet. Dette spørgsmål bør forsvarsministeren dog drøfte med de værnepligtiges talsmænd

Øvrige naturalydelsesordninger bør på tilsvarende måde gennemgås. Udvalget er opmærksom på, at visse af disse ændringer vil kræve lovændringer.

Forsorgslovens muligheder for at hjælpe ud fra sociale begrundelser bør ikke forringes i forbindelse med ovennævnte omlægninger, ligesom der bør tilstræbes større ensartethed ved kommunernes administration af hjælpen.

Et flertal (udvalget med undtagelse af socialistisk folkepartis medlem af udvalget) indstiller herefter forslaget til folketingsbeslutning til vedtagelse med nedenstående ændringsforslag, der er tiltrådt af forsvarsministeren, og som omformulerer forslagets tekst under hensyn til resultatet af udvalgets arbejde.

Et mindretal (socialistisk folkepartis medlem af udvalget) indstiller forslaget til folketingsbeslutning til forkastelse og vil nærmere motivere sin indstilling ved 2. (sidste) behandling."
Partiernes ordførere
Kjeld Olesen (S), Poul Søgaard (S), E. Juul-Madsen (KF), Kristen Østergaard (V), Jens Bilgrav-Nielsen (RV) og Kurt Brauer (SF)