Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
„Folketinget henstiller til regeringen, at der i NATO fremsættes forslag om, at medlemslande, der leverer militærudstyr til Grækenland, bringer disse leverancer til ophør."
Ordføreren for forslagsstillerne (Søgaard) begrundede i sin fremsættelse forslaget således:
„Den nordatlantiske forsamlings 15. session, der afholdtes i dagene 18.-21. oktober 1969, beskæftigede sig i sine udtalelser bl. a. med Grækenland. Man pegede på den kritik, der kommer til orde i folkeopinionen i alle NATOs medlemslande.
Forsamlingen konkluderede sin opfattelse med at bede regeringerne i de andre 14 medlemslande bruge deres indflydelse for, at frie valg, parlamentarisk demokrati og retssikkerhed kan blive indført i Grækenland. Endvidere bad forsamlingen de respektive lande om at koordinere deres bestræbelser om dette formål.
Den bedste mulighed for effektivt at påvirke styret i Grækenland er, at landene stopper for levering af militært udstyr til regimet i Grækenland, og NATO må være stedet, hvor et sådant forslag fremsættes."
Udenrigsministeren bemærkede i sit indlæg ved forslagets 1. behandling, at dettes indhold lå på linje med den politik, regeringen hele tiden havde ført i Grækenlandsspørgsmålet. Der var bred enighed om denne sag i tinget. Målet for regeringens politik havde været og var fortsat at tilskynde til en tilbagevenden til demokratiske tilstande i Grækenland.
Det var også regeringens opfattelse, at NATO-landene gennem en tilbageholdelse af våbenleverancer til Grækenland havde et middel til at søge at påvirke det nuværende græske regime i retning af en liberalisering af samfundsforholdene i landet.
Ministeren understregede, at Danmark ved gentagne lejligheder havde fremført sine synspunkter både over for andre NATO-landes udenrigsministre og regeringer og under ministerrådsdrøftelser i NATO. Forslaget var således for så vidt overflødigt, som regeringen allerede fulgte den linje, som den her fik en henstilling om at følge.
Med henblik på at påvirke situationen i Grækenland i retning af frie og demokratiske tilstande kunne ministeren imidlertid have ønsket en mere præcis og rummelig formulering af forslaget.
Under den følgende debat — hvorom der må henvises til forhandlingerne — stillede Søgaard (S) følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Idet folketinget opfordrer regeringen til i NATO at foreslå, at de NATO-lande, der leverer militærudstyr til Grækenland, bringer disse leverancer til ophør, går tinget over til næste sag på dagsordenen."
Forslaget var begrundet med den tidnød, der skyldtes udenrigsministerens nært forestående deltagelse i udenrigsministermødet i Rom, ved hvilken lejlighed man gerne ville have sit standpunkt præsenteret.
Lembourn (KF) fremsatte på regeringspartiernes vegne følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Folketinget henstiller til regeringen, at den fortsat direkte over for de NATO-lande, der leverer militærudstyr til Grækenland, og i NATO virker for, at disse leverancer bringes til ophør, indtil demokratiske tilstande er genindført i Grækenland, og går dermed over til næste sag på dagsordenen."
Hertil stillede Søgaard senere følgende ændringstorslag:
„Ordene: „og i NATO virker for" erstattes af følgende: „og fortsat i NATO bl. a. under de forestående forhandlinger i ministerrådet aktivt virker for".
Gert Petersen (SF) fremsatte følgende forslag om motiveret dagsorden:
„Idet folketinget på baggrund af situationen i og omkring Grækenland på ny må konstatere, at NATO hverken har evne eller vilje til at forsvare demokratiet i medlemsstaterne, således som det er forudset i Den nordatlantiske Traktats præambel og i dens artikel 2, opfordrer folketinget regeringen til at opsige Danmarks medlemskab af Den nordatlantiske Traktat og går dermed over til næste sag på dagsordenen."
Såvel Kjær Rasmussen (VS) som Hanne Reintoft (DK) kunne give tilslutning til den af Gert Petersen foreslåede dagsorden, hvis konklusion de var enige i. De måtte derimod tage afstand fra de øvrige stillede forslag om motiveret dagsorden, som forudsatte opretholdelse af vort medlemskab af NATO.
Uden for kredsen af partiordførere havde Bøgholm (KF), Erik Kragh (KF) og Kai Moltke (u.p.) ordet.
Med den af Søgaard foreslåede ændring vedtoges det af Lembourn fremsatte forslag om motiveret dagsorden i følgende form:
„Folketinget henstiller til regeringen, at den fortsat direkte over for de NATO-lande, der leverer militærudstyr til Grækenland og fortsat i NATO, bl. a. under de forestående forhandlinger i ministerrådet, aktivt virker for, at disse leverancer bringes til ophør, indtil demokratiske tilstande er genindført i Grækenland, og går dermed over til næste sag på dagsordenen."
med 117 stemmer (S, KF, V, RV) mod 2 (Erik Kragh og Bøgholm (KF); 12 medlemmer (SF, VS og u. p.) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Hermed bortfaldt det af Gert Petersen fremsatte forslag om motiveret dagsorden og forslaget til folketingsbeslutning.