L 234 Forslag til lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje.

Af: Minister for offentlige arbejder Ove Guldberg (V)
Samling: 1968-69
Status: Bortfaldet
De vigtigste bestemmelser i lovforslaget, som betyder en forenkling og sammenkædning af gældende spredte bestemmelser om vinterforanstaltninger og renholdelse på private og offentlige veje, er følgende:

Det påhviler vejbestyrelsen at sørge for snerydning på offentlige veje og stier, og tilsvarende gælder for glatføreforanstaltninger og renholdelse. Denne ordning kan modificeres i henhold til de øvrige bestemmelser, hvorefter det i byer og bymæssige bebyggelser af vejbestyrelsen efter forhandling med politiet kan bestemmes, at ejerne af ejendomme, der grænser til en offentlig vej eller sti, skal rydde fortov og sti ud for ejendommene for sne, træffe foranstaltninger mod glat føre på fortov og sti samt renholde fortov og sti. Forpligtelserne kan begrænses efter vejbestyrelsens bestemmelse.

Endvidere kan vejbestyrelsen i byer og bymæssige bebyggelser efter forhandling med politiet træffe tilsvarende bestemmelse med hensyn til mindre befærdede offentlige vejes samlede færdselsareal bortset fra gangtunneler og -broer. Forpligtelserne kan begrænses efter vejbestyrelsens bestemmelse. Den enkelte grundejers forpligtelse omfatter færdselsarealet ud for ejendommen til vejens midte, dog højst 10 m af det nærmest ejendommen beliggende færdselsareal. Dog kan vedkommende vejbestyrelse eller kommunalbestyrelse påtage sig de således pålagte forpligtelser, eventuelt mod godtgørelse fra grundejerne.

Lovforslaget blev modtaget med velvilje af samtlige ordførere, om end der blev udtrykt en del betænkelighed navnlig med hensyn til bestemmelsen om, at det kan pålægges grundejerne i byer m. v. at rydde mindre befærdede offentlige vejes kørebaner.

Det udvalg, hvortil lovforslaget blev henvist, nåede ikke at færdigbehandle det inden folketingssamlingens slutning.
Partiernes ordførere
Ejner Nielsen (S), Christian R. Christensen (KF), Gustav Holmberg (V), Ejnar Amtoft (RV) og Arne Larsen (SF)