L 222 Lov om ændring af lov om folkeskolen og om ophævelse af lov om lønninger m. m. til folkeskolens lærere.

(Tjenestemandsreformen og ændring af reglerne om refusion).

Af: Undervisningsminister Helge Larsen () Undervisningsminister og Helge Larsen ()
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 293 af 18-06-1969
Ved loven er gennemført de nødvendige lovændringer, der følger af inddragelsen af folkeskolens lærere under den nye tjenestemandslov, dels er statens tilskud til lærerlønninger m. m. i folkeskolen nedsat fra 85 pct. til 60 pct. i overensstemmelse med den generelle omlægning af byrdefordelingen mellem staten og kommunerne.

Som anført under gennemgangen af de love, som den nye tjenestemandsreform omfatter, er tjenestemandslovens område i overensstemmelse med forslag fremsat herom af tjenestemands- kommissionen udvidet til også at omfatte folkeskolens og folkekirkens tjenestemænd, og som konsekvens heraf er ved nærværende lov lov nr. 156 af 7. juni 1958 om lønninger m. m. tilfolkeskolens lærere blevet ophævet. Samtidig er de bestemmelser i loven, der ikke vedrører lærernes ansættelsesvilkår, men som det er nødvendigt fortsat at opretholde som lovbestemmelser, overført til folkeskoleloven. Det drejer sig om bestemmelserne i lovens §§ 44, 46 og 47, stk. 2, der fastsætter fordelingen af udgifterne til lærerlønninger m. m. mellem staten og kommunerne.

Reglerne om nedsættelse af statens tilskud til lærerlønninger m. m. fra 85 pct. til 60 pct., der ligesom de øvrige ændringer af reglerne om statsrefusion skal have virkning fra den 1. april 1970, tilsigter ikke ændringer i reglerne om, hvilke udgifter der er tilskudsberettigede.

I forbindelse med overførelsen af de hidtidige tilskuds- bestemmelser i lærerlønningsloven til folkeskoleloven er der endvidere foretaget ændring af bestemmelsernes formulering, således at de svarer til det nye lønsystem, der er foreslået ved forslagene til tjenestemandslov og lov om tjenestemandslønninger m. m. og klassificering af tjenestemandsstillinger i staten, folkeskolen og folkekirken.

Ligesom for statstjenestemandsområdet har det for folkeskolens vedkommende været nødvendigt at skabe grundlag for en overgangsordning, der sikrer, at hidtil gældende bestemmelser forbliver i kraft, indtil de fornødne nye bestemmelser er fastsat i overensstemmelse med reglerne i lov om tjenestemænd i staten, folkeskolen og folkekirken, og der er derfor i loven indføjet overgangsregler svarende til de i tjenestemandsloven fastsatte.

Ved fremsættelsen af lovforslaget meddelte undervisningsministeren,. at lovforslaget skulle erstatte det af ham den 14. marts fremsatte forslag til lov om ændring af lov om lønninge1" m. m. til folkeskolens lærere (se side 574), der vedrørte nedsættelsen af statstilskuddet.

Lovforslaget gav ikke anledning til særlige bemærkninger under behandlingen i folketinget. Som den øvrige del af de lovforslag, der vedrørte tjenestemandsreformen, henvistes det til folketingets løn- ningsudvalg, som uden bemærkninger indstillede det uændret til vedtagelse.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget med 145 stemmer; 2 medlemmer (VS) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.
Partiernes ordførere
Ivar Nørgaard (S), Jørgen Langkilde (KF), Knud Enggaard (V), Erik Hansen (RV), Morten Lange (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)