L 198 Lov om ændring af lov om offentlig forsorg.

(Ophævelse af regler om administrativ frihedsberøvelse, ophævelse af indtægtsgrænser for adgang til børnebidrag, udvidet adgang til hjælp til forsørgelse af børn i hjemmet og udvidet hjælp til enlige forsørgere).

Af: Socialminister Nathalie Lind (V)
Samling: 1968-69
Status: Stadfæstet
Lov nr. 101 af 29-03-1969
Ved loven er med ikrafttræden den I. april 1969 gennemført følgende vigtigere ændringer:

Indtægtsgrænsen for enlige forsørgere til at oppebære børnebiclrag i henhold til forsorgsloven er ophævet.

Reglerne om administrativ frihedsberøvelse for personer, der forsømmer deres forsørgerpligter, er ophævet.

Den hjælp, der kan ydes til personer, som forsørger et handicappet barn i hjemmet, og som har særlige merudgifter ved forsørgelsen, ydes fremtidig uden hensyn til trang.

Forældrenes forsørgelsespligt i henhold til forsorgsloven bortfalder efter de ændrede regler i alle tilfælde, når et barn under 18 år får forsørgelsespligt over for en ægtefælle, ligesom forsørgelsespligten over for en datter bortfalder, når hun selv skal have et barn, som hun vil få forsørgelsespligt overfor. Ved disse udvidede bortfaldsregler gives der mulighed for, at hjælp efter forsorgsloven ydes til gifte under 18 år og unge kvinder, der venter et barn, på grundlag af en vurdering af deres egen økonomiske stilling. Deres forhold har efter den gældende lovgivning måttet bedømmes efter forældrenes økonomiske forhold, hvilket ofte har hindret, at der har kunnet ydes hjælp. Ændringen træder først i kraft samtidig med børnetilskudsloven.

Endelig er reglerne for ydelse af konkret begrundet hjælp til enlige forsørgere blevet udbygget med ikrafttræden samtidig med børnetilskudsloven.

Lovforslaget fik tilslutning af alle ordførerne ved l. behandling og blev ved 3. behandling enstemmigt vedtaget.
Partiernes ordførere
Niels Mørk (S), Lis Møller (KF), Eva Rée (V), Aage Valbak (RV) og Kurt Brauer (SF)