B 24 Forslag til folketingsbeslutning om foranstaltninger vedrørende de indkaldte værnepligtiges økonomiske og sociale forhold.

Af: Poul Søgaard (S) , Victor Gram (S) og Kjeld Olesen (S)
Samling: 1968-69
Status: Bortfaldet
Forslaget havde følgende ordlyd:

„Folketinget opfordrer regeringen til at træffe foranstaltninger til gennemførelse af en forbedret afiønningsordning for de indkaldte værnepligtige."

I de bemærkninger, der ledsagede forslaget, hed det: „Forsvarets klimaudvalg har i sin 4. delbetænkning af 5. april 1968 (betænkning nr. 499) analyseret de værnepligtiges økonomiske og sociale forhold. Udvalget er gennem sine overvejelser nået til det resultat, at samfundsudviklingen har nødvendiggjort en revision af den hidtidige opfattelse af værnepligtsbyrden. „En rimelig aflønning af de værnepligtige vil efter udvalgets opfattelse kunne bidrage til at fjerne de værnepligtiges modvilje mod den byrde, som samfundet lægger på dem, en modvilje, der som oftest rettes mod forsvaret til alvorlig skade for arbejdsklima og effektivitet".

Forslagsstillerne mener, at klimaudvalgets synspunkter må danne grundlag for gennemførelse af en aflønningsordning for de indkaldte værnepligtige, som er i bedre overensstemmelse med samfundsudviklingen end den nuværende."

Under 1. behandling henviste forsvarsministeren til den af det såkaldte klimaudvalg afgivne betænkning om de i forslaget omhandlede problemer og nævnte i denne forbindelse, at udvalget havde peget på flere muligheder. Det var dog klart, at de økonomiske forudsætninger for en løsning i fuld overensstemmelse med klimaudvalgets tanker ikke forelå på indeværende tidspunkt. Forsvarsministeren var positivt indstillet over for en nærmere vurdering i et udvalg. Juul-Madsen (KF), Holger Hansen (V) og Bilgrav-Nielsen (RV) udtalte sig på linje med forsvarsministeren, idet navnlig sidstnævnte ytrede sympati for det videstgående af klimaudvalgets forslag, nemlig forslaget om en egentlig soldaterløn på 1.800 kr. månedlig. Kurt Brauer (SF) var skeptisk over for forslaget, medens Kjær Rasmussen (VS) og Hanne Reintoft (u. p.) tog afstand fra forslaget. De tre ordførere begrundede deres holdning med, at forslaget var knyttet sammen med et effektivitetssynspunkt for forsvaret. Søgaard (S) fandt, at man ikke burde bygge videre på den gældende ordning, men at der burde ske en fast tidsbestemt opbygning af en soldaterlønsordning gennem nogle år.

Det udvalg, hvortil forslaget blev henvist, nåede ikke at afslutte sit arbejde inden folketingssamlingens slutning.
Partiernes ordførere
Poul Søgaard (S), E. Juul-Madsen (KF), Holger Hansen (V), Jens Bilgrav-Nielsen (RV), Kurt Brauer (SF) og Svend Erik Kjær Rasmussen (VS)