B 12 Folketingsbeslutning om ændring af forretningsorden for folketinget m. v.

Af: Udvalget for Forretningsordenen (UFO)
Samling: 1968-69
Status: 2. behandlet/Vedtaget
Som det fremgår af udvalgets betænkning, havde præsidiet og udvalget for forretningsordenen i en række møder drøftet forskellige bestemmelser i forretningsordenen med henblik på forbedringer. Forhandlingerne var resulteret i et forslag til folketingsbeslutning, som af hele udvalget indstilledes til vedtagelse.

Idet der om enkeltheder må henvises til forslaget og de dertil knyttede bemærkninger, skal her alene i hovedtræk anføres, hvad ændringerne går ud på:

Der vælges 6 tingsekretærer i stedet for som hidtil 4. Reglen om, at intet parti kan udpege mere end én tingsekretær er udgået.

Som det fremgår af bemærkningerne, var den hidtidige betingelse for, at et parti eller en gruppe kunne blive repræsenteret i præsidiet: at partiet eller gruppen af partier var i stand til at vælge et medlem til et 17 mands udvalg, ikke helt klar, men kunne give anledning til tvivl. Bestemmelsen er derfor ændret, således at betingelsen for, at et parti kan repræsenteres i præsidiet, er, at partiet har mindst 10 medlemmer, eller, når der er tale om en gruppe af mindre partier, at denne tilsammen har mindst 10 medlemmer.

Det fremgår af forslagets bemærkninger, at dets gennemførelse med den nuværende partistilling i folketinget ikke medfører ændringer i præsidiets sammensætning.

Der indføres to nye stående udvalg, nemlig socialudvalget og trafikudvalget.

Som det fremgår af bemærkningerne betyder indførelsen af nye stående udvalg ikke, at enhver sag, for hvilken der findes et stående udvalg, også nødvendigvis skal henvises til dette. I praksis drøftes spørgsmålet om sagernes behandling i udvalg mellem de udvalgsberettigede partier, og det er sædvane at imødekomme et af disse partier fremsat ønske om at få en sag henvist til et særligt udvalg, hvis partiet kun derved mener at kunne få den behandlet af de medlemmer, som anses for bedst egnede dertil.

Eksistensen af det forøgede antal stående udvalg må imidlertid antages at ville bevirke en meget ønskelig nedbringelse af det samlede antal udvalg, som nedsættes i hver folketingssamling (i almindelighed omkring 100, i samlingen 1968-69: 123).

I socialudvalget og trafikudvalget samt i boligudvalget og udvalget for undervisning og uddannelse skal partierne kunne udpege én eller to stedfortrædere for sine medlemmer i udvalget. Et parti kan dog ikke udpege flere stedfortrædere end medlemmer af udvalget.

Det hidtil årligt nedsatte udvalg angående statsrevisorernes betænkning gøres til et egentligt stående udvalg, og det særlige udvalg angående hypotekbankens regnskab er bortfaldet.

Der gives en forslagsstiller ret til at kræve et af ham fremsat lovforslag eller forslag til folketingsbeslutning sat til behandling inden visse frister.

Bestemmelsen herom har — i § 11, stk. 1, der omhandler lovforslags 1. behandling — fået følgende ordlyd:

„1. behandling må tidligst finde sted 2 dage efter, at lovforslaget foreligger omdelt i tinget. En forslagsstiller kan kræve, at et af ham fremsat lovforslag sættes til 1. behandling inden forløbet af 5 mødedage efter, at kravet skriftligt er fremsat over for formanden. 1. behandling kan dog tidligst kræves til den 14. mødedag efter forslagets omdeling i tinget. Ved 1. behandling drøftes lovforslaget ud fra principielle synspunkter uden nærmere gennemgang af enkeltheder."

Bestemmelsen svarer med forskellige ændringer til et forslag, som fremsattes af medlemmer af venstre i folketingsåret 1966-67, 2. samling, se årbog 1966-67, side 587.

Som det fremgår af forslagets bemærkninger, vil de i § 11, stk. 1, 1. punktum, anførte frister uden videre gælde for de forslag til folketingsbeslutning, som fremsættes af én eller flere forslagsstillere, idet det i § 17 er foreskrevet, at de undergives 2 behandlinger efter tilsvarende regler, som gælder for lovforslags 1. og 3. behandling. For så vidt angår de forslag til folketingsbeslutning, som fremkommer som indstilling fra udvalg, og hvis 1. behandling sker efter reglerne for lovforslags 2. behandling, samt de i § 17, stk. 2, omhandlede indstillinger fra udvalg, er det ikke fundet påkrævet at indsætte bestemmelser om en tilsvarende frist. I almindelighed sættes sådanne indstillinger på dagsordenen meget snart efter afgivelsen af indstillingen.

Det er fastsat, at spørgsmål til tingets førstkommende spørgetid — som regel onsdag — skal være indleveret til folketingets bureau senest kl. 12 2 søgnedage forinden, d. v. s. som regel mandag kl. 12. Det er endvidere bestemt, at spørgsmål til skriftlig besvarelse ikke kan indgives efter udskrivning af folketingsvalg.

Der er givet formanden adgang til under særlige omstændigheder at give et medlem ordet for en replicerende kort bemærkning af indtil 5 minutters varighed.

Der er endelig gennemført forskellige ændringer overvejende af mere formel karakter.

Ved forslagets 1. og 2. (sidste) behandling i folketinget bad ingen om ordet. Det vedtoges enstemmigt med 159 stemmer.