L 95 Lov om ændring af lov om gymnasieskoler.

Af: Undervisningsminister Helge Larsen () Undervisningsminister og Helge Larsen ()
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 148 af 08-05-1968
Ved loven åbnes der mulighed for, at undervisningsministeren, når forholdene taler derfor, kan tillade, at der ved en gymnasieskole ikke oprettes nye 1. realklasser.

Loven der må ses i sammenhæng med den nærmest foregående sag, lov om ændring af lov om højere forberedelseseksamen, skaber herigennem mulighed for oprettelse af yderligere kursuspladser til højere forberedelseseksamen.

Dispensationshjemmelen vil også gøre det muligt i andre særlige tilfælde at skabe en tiltrængt yderligere kapacitet med hensyn til gymnasieklasser.

Når der i bestemmelsen tales om etablering af nye 1. realklasser, ligger der heri, at spørgsmålet om dispensation skal afgøres forud for hvert skoleår.

Lovforslaget fremsattes sammen med forslag til lov om ændring af lov om højere forberedelseseksamen og forslag til lov om ændring af lov om fordeling af udgifterne til statsskoler og kommunale gymnasier (se nærmest følgende sag) i folketingsårets 1. samling. Lovforslagene nåede ikke at komme til behandling i 1. samling. I indeværende samling genfremsattes og behandledes de sammen.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, må det påregnes, at seminarierne fremtidig i højere grad må udnytte den forhåndenværende kapacitet til læreruddannelsen, således at en udvidelse af den eksisterende kapacitet med hensyn til undervisningen til højere forberedelseseksamen må forventes i stadig stigende grad at måtte foregå på gymnasieskolerne, jfr. også den nærmest foregående sag om ændring af lov om højere forberedelseseksamen.

Lovforslaget anbefaledes ved behandlingen i folketinget af alle ordførerne, selv om der fra flere sider udtaltes betænkelighed ved en så principiel ændring.

Af udvalgsbetænkningen fremgår, at udvalget erkender behovet for kursuspladser til højere forberedelseseksamen. Udvalget finder det dog rigtigt i denne forbindelse at fremhæve, at nedlæggelse af en realklasse ikke uden videre vil give plads til en højere forberedelsesklasse, da der er større behov for faglokaler ved undervisningen til højere forberedelseseksamen end i realklasserne.

Ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt.
Partiernes ordførere
Karl Max Rasmussen (S), Gerda Møller (KF), Ellen Strange Petersen (KF), Holger Hansen (V), Ole Samuelsen (RV), Gunhild Due (SF) og Erik Sigsgaard (VS)