L 20 Lov om ændring af lov om almindelig omsætningsafgift.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 64 af 15-03-1968
Ved lovændringen forhøjes merværdiafgiften fra 10 pct. af værdien af de afgiftspligtige varer og ydelser til 12 1/2 pct. med virkning fra den 1. april 1968.

I bemærkningerne til forslaget er det oplyst, at en sådan afgiftsforhøjelse for et helt år vil indbringe ca. 1.250 mill. kr. På grund af merværdiafgiftens afregningsregler vil merindtægten for finansåret 1968-69 dog kun blive ca. 1.000 mill. kr. Der er ved beregningerne ikke taget hensyn til, at statens udgifter forøges, fordi statsinstitutionernes indkøb bliver fordyret med afgiftsforhøjelsen. Det skønnes, at denne udgiftsforøgelse vil være af en størrelse på omkring 125 mill. kr. årlig.

I fremsættelsestalen var det oplyst, at det var meningen, at familier med børn og persongrupper med særlig lav indkomst skulle have en vis dækning. Det skulle ske ved forhøjede børnetilskud i forbindelse med udskrivningsloven, ved højere sociale pensioner og større støtte til unge under uddannelse. Socialministeren ville fremsætte lovforslag om forhøjelse af folke- og invalidepensioner samt enkepensioner til et samlet årsbeløb på ca. 62 mill. kr. Endvidere ville undervisningsministeren foreslå, at de beløb, der var til rådighed for ungdommens uddannelsesfond, blev forøget med 20 mill. kr.

Forslaget blev ved 1. behandling behandlet sammen med følgende forslag: forslag til lov om beregning af almindelig omsætningsafgift af parfumer, toiletmidler m. v., forslag til lov om ændring af lov om tobaksafgifter, forslag til lov om ændring af lov om afgift af spiritus, vin og øl og forslag til lov om midlertidigt tillæg til folke-, invalide- og enkepensionister samt om midlertidig forhøjelse af grænsen for hjælp til underhold.

Ved 1. behandling tog S, SF og VS afstand fra forslaget, medens KF, V og RV kunne anbefale det. Forslaget gav anledning til drøftelse af den økonomiske politik i almindelighed.

Et flertal af det nedsatte udvalg (KF, V og RV) indstillede forslaget til vedtagelse med en af finansministeren foreslået ændring (en præcisering af, at forhøjelsen, for så vidt angik mejeriprodukter, skulle bæres af forbrugerne). Et mindretal (S, SF) kunne ikke medvirke til lovforslagets gennemførelse. En sådan forhøjelse kunne ikke undgå at få skadelige virkninger for produktion og beskæftigelse samtidig med, at omkostningsniveauet yderligere blev sat i vejret. Mindretallet fandt heller ikke kompensationerne tilstrækkelige. Det fremgår af betænkningen, at en del problemer i forbindelse med merværdiafgiften var blevet drøftet, bl.a. merværdiafgift af udlejning af hotelværelser. Det henstilles til regeringen, at spørgsmålet om en eventuel ophævelse af merværdiafgiften ved udlejning af hotelværelser tages op til snarlig overvejelse. Det fremgår endvidere, at man har forhandlet med finansministeren vedrørende den igangværende undersøgelse af hele punktafgiftsområdet. „Det er udvalgets opfattelse, at der er et udtalt behov for en fremskyndelse af en sådan gennemgang af området med deraf følgende revision."

Ved 3. behandling blev lovforslaget vedtaget med 94 stemmer (KF, V, RV) imod 65 (S, SF, VS), medens én afholdt sig fra at stemme (Svend Haugaard (RV)).
Partiernes ordførere
J. O. Krag (S), Per Hækkerup (S), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Henry Christensen (V), Grethe Philip (RV), Aksel Larsen (SF) og Erik Sigsgaard (VS)