L 19 Lov om forsøg med en ny toldbehandlingsprocedure.

Af: Finansminister Poul Møller (KF)
Samling: 1967-68 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 201 af 31-05-1968
Ifølge loven bemyndiges finansministeren til at iværksætte forsøg med en ny toldbehandlingsprocedure. Finansministeren kan herunder fravige alle i toldloven indeholdte toldforvaltningsbestemmelser og tilsvarende bestemmelser i forbrugsafgiftslovgivningen vedrørende indførsel af varer. Finansministeren kan endvidere bestemme, at der ikke skal svares afgift i henhold til. lov om almindelig omsætningsafgift ved indførsel fra udlandet til registrerede virksomheder af varer, der omfattes af den pågældende forsøgsvirksomhed.

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget og af ministerens fremsættelsestale, at toldkommissionen for tiden overvejer en ny toldbehandlingsprocedure. Efter denne skal de indførte varer, i stedet for som nu at blive oplagt hos toldvæsenet, blot hurtigt registreres af toldvæsenet, således at man får tilstrækkelige oplysninger til varernes identifikation, hvorefter de straks vil kunne føres til importørens private lager og oplægges der. Importøren kan herefter straks indsende en klareringsangivelse over varerne til toldvæsenet, og når denne er godkendt, hvilket skal kunne ske, uden at importøren behøver at være til stede, får han meddelelse om told- og afgiftsbeløbenes størrelse, hvorefter han frit kan disponere over varerne. Det fremgår endvidere af fremsættelsestalen, at man påtænker at lade Lolland-Falster med undtagelse af færgehavnen i Rødbyhavn være forsøgsområdet, og at vareklareringen for hele området i så fald skal foregå ved Nykøbing Falster toldkammer. Det nævnes endvidere, toldkommissionen overvejer et system med periodisk indbetaling af told- og afgiftsbeløbene, således at indførerne på én gang betaler for hele deres indførsel i en periode, hvorved der opnås en vis kredit. Til brug ved den nærmere udarbejdelse af de nye toldbehandlingsregler vil der muligvis også være behov for at foretage forsøg med en sådan kreditordning.

I et bilag til lovforslaget findes en gennemgang af de igangværende rationaliseringsbestræbelser, der finder sted på grundlag af en betænkning fra toldvæsenets rationaliseringsudvalg, „Betænkning om toldvæsenets struktur", der blev afgivet i februar 1967. Et vigtigt led i denne rationalisering er nedlæggelse af en lang række toldkamre.

Forslaget fik ved 1. behandling i almindelighed en velvillig behandling. Jørgen Peder Hansen (S) og Morten Lange (SF) udtrykte dog betænkelighed ved bemyndigelsen til at udsætte opkrævningen af merværdiafgiften. Det nedsatte udvalg indstillede enstemmigt lovforslaget til vedtagelse uændret. I et bilag til betænkningen er optrykt et af departementet for told- og forbrugsafgifter udarbejdet notat vedrørende de finansielle konsekvenser ved en eventuel ændring af lov om almindelig omsætningsafgift i forholdet til importøren. Ved 3. behandling blev forslaget enstemmigt vedtaget med 146 stemmer.
Partiernes ordførere
Jørgen Peder Hansen (S), Jørgen Jensen (KF), Gustav Holmberg (V), Helge von Rosen (RV) og Morten Lange (SF)