Lovændringerne er tilpasninger på grundlag af indhøstede erfaringer af lov om almindelig omsætningsafgift (se årbog 1966-67, side 176). Der gennemførtes en forlængelse på en måned for angivelses- og betalingsfristen for samtlige registrerede virksomheder. Kravene til fakturaernes indhold lempedes, når det drejer sig om salg til et samlet beløb af højst 100 kr. Størrelsesgrænsen for skibe, der kan afsættes afgiftsfrit, nedsattes fra 20 til 5 registertons brutto. Det kan endvidere nævnes, at finansministeren fik mulighed for at fastsætte regler om, at der skal svares afgift af vederlaget for ydelser, der indkøbes i udlandet, men udnyttes her i landet. Der er her navnlig tænkt på udenlandske arkitekt- og ingeniørfirmaers projekter vedrørende byggeri her i landet. Under folketingsbehandlingen blev der gennemført flere ændringer. Merværdiafgiftslovens bestemmelser medførte oprindeligt, at virksomheder, der udlejer personbiler, ved salg af de brugte biler kom til at svare relativt højere afgift end den, der betaltes af tilsvarende nye køretøjer. Ved et ændringsforslag blev der gennemført en lempelse af afgiftsberegningen i disse tilfælde. Et andet ændringsforslag åbnede adgang til, at afgiftsberigtigelse af bøger, tidsskrifter, noder og frimærker m. v., der indføres fra udlandet, kan foretages af importøren på grundlag af periodiske angivelser. Sportskampe inddrages under afgiftspligten, når der deltager professionelle sports- og idrætsudøvere. Endelig blev der ved et ændringsforslag mulighed for at yde godtgørelse for betalt afgift for alt byggeri. Det er dog i bemærkningerne til ændringsforslaget oplyst, at det ikke er hensigten at yde godtgørelsen til sommerhus- og garagebyggeri.
I sin fremsættelsestale anførte ministeren, at det udvalg, der skulle behandle lovforslaget, hvis det ønskede det, kunne få materiale vedrørende punktafgifterne stillet til rådighed. Fristforlængelsen var i fremsættelsestalen skønnet at betyde en forbedring af erhvervslivets likviditet med 300-400 mill. kr.
Ved 1. behandling fik lovforslaget en velvillig modtagelse. Henry Christensen (V) og Knud Thomsen (KF) ønskede valgfrihed mellem leverance- og betalingsmetoden. Hilmar Baunsgaard (RV) ønskede spørgsmålet om momsfritagelse for den resterende del af byggeriet drøftet i det kommende udvalgsarbejde. Poul Antonsen (LC) ønskede en debat i tinget om punktafgifterne på grundlag af en redegørelse fra ministeren. Til det sidste svarede ministeren: „Den kan vi jo få, når kulegravningen har fundet sted i udvalget."
Udvalgsarbejdet resulterede i en række ændringsforslag, der er omtalt ovenfor. De havde tilslutning af hele udvalget og blev ved 2. og 3. behandling vedtaget uden afstemning, hvorefter det således ændrede forslag blev vedtaget enstemmigt med 136 stemmer.