Ifølge § 3 i lov nr. 219 af 4. juni 1965 om invalidepension m. v., der trådte i kraft 1. april 1966, er retten til at få tilkendt invalidepension gjort betinget af en varig nedsættelse af erhvervsevnen. Ved lovens vedtagelse var det imidlertid forudsat, at der ved ændring af forsorgsloven skulle indføres adgang til efter en lægelig bedømmelse i sygdomstilfælde, der vel ikke er varige, men som dog har en vis længere tids varighed, at yde underholdshjælp svarende til tuberkulosehjælpen efter forsorgslovens § 53.
Ved nærværende lov indføjes derfor som nyt stk. 4 i § 53 en bestemmelse, hvorefter personer, der rammes af en varigere sygdom, med hensyn til ydelse af hjælp ligestilles med personer, der lider af tuberkulose eller følgerne heraf. Hvilket krav der skal stilles med hensyn til sygdommens forventede varighed, må bero på et skøn, men man har stillet som betingelse for ydelse af hjælp, at sygdommen allerede har været af mindst 3 måneders varighed. Endvidere er det gjort til betingelse, at sygdommen i en længere periode derefter vil medføre arbejdsudygtighed, eller at det efter en lægelig bedømmelse skønnes nødvendigt, at den pågældende skånes for arbejde.
Hjælpen vil være omfattet af refusionsreglen i forsorgslovens § 108, stk. 1, nr. 2, hvilket betyder, at der af staten ydes refusion med 8/10 af udgiften, mens kommunen selv må afholde de resterende 2/10 jfr. lovens § 112.
Merudgifterne ved lovens gennemførelse kan, da der er tale om en ny hjælpeart, ikke anslås med blot tilnærmelsesvis sikkerhed. En væsentlig del af udgifterne vil dog blive modsvaret af besparelser på invalidepensionskontoen, idet der i mange af tilfældene efter de hidtil gældende regler ville være blevet ydet invalidepension.
De øvrige ændringer, som loven indeholder, er alle af redaktionel karakter. De følger dels af, at lov om invalide- og folkepension fra 1. april 1966 er opdelt i to særskilte love, dels af stedfundne ændringer i skattelovgivningen.
Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider og undergik kun en mindre ændring. Det vedtoges enstemmigt.