L 165 Forslag til lov om ændringer af lov om folkehøjskoler og landbrugsskoler.

Af: Undervisningsminister K. B. Andersen (S)
Samling: 1965-66
Status: Bortfaldet
Lovforslaget fremsattes og behandledes i folketinget sammen med det i det følgende omtalte forslag til lov om ændringer i lov om husholdningsskoler og husholdningsseminarier m. m.

Hensigten med lovforslagene var gennem en forhøjelse af den maksimumsløn, hvortil der kan ydes statstilskud, at afbøde de vanskeligheder, de pågældende skoler er udsat for i konkurrencen om kvalificerede lærerkræfter.

Når skolerne er ringere stillet i denne henseende end andre skoleformer, skyldes det, at lærere ved andre skoleformer — både offentlige og private — har opnået en nedsættelse af det pligtige timetal, samtidig med at lærermangelen har medført, at de — mod overtimebetaling — i vidt omfang må påtage sig overtimer. For lærere ved højskoler, landbrugsskoler og husholdningsskoler er der derimod ikke gennemført nogen timetalsnedsættelse, og der er heller ikke for forstandere og lærere, der oppebærer den højeste løn, i forhold til hvilken der efter de nugældende regler kan ydes statstilskud, hjemmel til med adgang til statstilskud at yde betaling for overarbejde. Undtagelse er alene gjort for husholdningsskolerne, som med tilskudsmæssig virkning har hjemmel til at yde forholdsmæssig beregnet timebetaling for de overtimer, en lærer har ud over 140 årlige overtimer; denne bestemmelse, der så godt som ikke har været anvendt i praksis, foreslås i øvrigt samtidig ophævet.

Undervisningsministeriet har i efteråret 1964 nedsat et udvalg med den opgave at overveje tilskudsreglerne for de private tilskudsberettigede skoleformer, herunder også de her omhandlede skoler, bl. a. med henblik på at tilvejebringe så vidt muligt ensartede tilskudsordninger. Regeringen fandt det imidlertid rimeligt at imødekomme fremsatte ønsker fra Foreningen for Højskoler og Landbrugsskoler og fra Foreningen af Husholdningsskoler om en forbedret tilskudsordning i det omfang dette lod sig gøre uden at forrykke den nuværende tilskudsmæssige balance mellem disse og andre skoleformer.

Lovforslaget gik ud på at give mulighed for at forhøje den tilskudsberettigende lønramme for forstandere og fuldt beskæftigede lærere ved folkehøjskoler og landbrugsskoler med 15 pct.

Herudover var kun foreslået nogle mindre ændringer af teknisk art.

Da de forhold, der begrundede lovforslaget, havde bestået i flere år, var det foreslået, at nyordningen skulle træde i kraft allerede den 1. april 1965.

Ved 1. behandlingen — der, som nævnt, også omfattede det følgende lovforslag angående husholdningsskoler og husholdningsseminarier — blev der fra alle sider givet udtryk for vilje til at arbejde for en løsning af de pågældende skolers vanskeligheder. Flere af ordførerne pegede imidlertid på, at skolerne stadig selv skulle dække 30 pct. af lønudgifterne, og at dette forhold i forbindelse med, at de tilskudsmæssige virkninger af forslagene efter de gældende regler først ville vise sig i finansåret 1966-67, kunne skabe forøgede vanskeligheder for mange skoler. Der blev derfor fra flere sider ytret ønske om under det kommende udvalgsarbejde at søge gennemført ændringer med videre økonomisk sigte.

I den af udvalget afgivne beretning siges det:

„Under forhandlingerne i udvalget, der har afholdt 4 møder og herunder haft samråd med undervisningsministeren, har det ikke vist sig muligt at opnå enighed om lovforslagene.

Udvalget er bekendt med, at et af undervisningsministeren nedsat embedsmandsudvalg arbejder med en revision og jævnføring af de her omhandlede skolers samt efterskolernes og andre private skolers forhold. Da disse skoler trods gennemgående god tilgang af elever for tiden arbejder under meget vanskelige økonomiske forhold på grund af stigende omkostninger og dels utilstrækkelige, dels uensartede tilskudsforhold, anser udvalget en sådan revision for at være så væsentlig og presserende, at man må være betænkelig ved, skønt man anerkender undervisningsministerens hensigt, at hjælpe enkelte skoler, der har vanskeligt ved at skaffe kvalificerede lærere ud fra de gældende lønsatser, ved at skride til en ret bekostelig lønudvidelse, der ikke vil kunne undgå at foregribe en mere rationel løsning af samtlige skolers økonomiske problemer.

Udvalget henstiller derfor til ministeren at fremme embedsmandsudvalgets arbejde med henblik på fremsættelse af lovforslag om en samlet revision i det kommende folketingsår."
Partiernes ordførere
Peter Jørgensen (S), Jens Frandsen (V), Edv. Jensen (KF), Poul Dam (SF), Svend Haugaard (RV), Erik Østergaard (U) og Børge Diderichsen (LC)