Lovforslaget, der blev fremsat og behandlet sammen med en række andre næringsretlige lovforslag, hvoraf flere gennemførtes, var bortset fra en ændring af det foreslåede ikrafttrædelsestidspunkt enslydende med et lovforslag, der fremsattes i folketinget den 30. april 1965 (årbog 1964-65, side 493), og som ikke blev færdigbehandlet i folketingsåret 1964-65.
Som omtalt i folketingsårbogen for 1964-65 var lovforslaget udarbejdet af næringslovsJcommissionen til afløsning af den hidtil gældende næringslovs §§ 81-84, som man havde fundet det hensigtsmæssigt at udskille som en særlig lov.
Om de væsentligste af de ændringer, som lovforslagets gennemførelse ville betyde i forhold til den bestående retstilstand, anføres følgende:
Efter forslaget meddeler handelsministeren på begæring beskikkelse som skibsmægler og som varemægler. Der kræves ikke, som det er tilfældet nu, indstilling herom fra den stedlige handelsstandsforenings bestyrelse.
Endvidere er det foreslået, at beskikkelse ud over de i straffelovens § 78, stk. 2, nævnte omstændigheder skal kunne nægtes, såfremt den pågældende i stilling eller erhverv har udvist en sådan adfærd, at der er grund til at antage, at han ikke vil drive mæglervirksomhed på forsvarlig måde.
Efter forslaget vil handelsministeren med bistand af mæglerkommissionen kunne bestemme, om mæglereksamen som hidtil skal aflægges for kommissionen, eller om denne eksamen skal aflægges på anden måde, f. eks. på en højere læreanstalt i forbindelse med gennemgået dagskoleundervisning.
En i lovforslaget optaget hjemmel for handelsministeren til at meddele beskikkelse til personer, der i udlandet har aflagt en prøve, der kan ligestilles med den danske mæglereksamen, er nødvendiggjort af Danmarks tilslutning til EFTA-konventionen.
Efter forslaget må kun personer, der har beskikkelse som skibsmægler eller som varemægler, benytte betegnelsen „mægler". Derimod er det ikke fundet nødvendigt at knytte ordet „statsautoriseret" til betegnelserne „skibsmægler" og „varemægler".
I overensstemmelse med en af et flertal inden for næringslovskommissionen afgiven indstilling er den hidtidige begrænsede eneret for skibsmæglere til at klarere skibe ikke foreslået opretholdt.
Den hidtidige bestemmelse om, at der til de af statsautoriserede mæglere afgivne erklæringer til brug i retslige forhold er knyttet offentlig troværdighed, er udgået, idet denne bestemmelse nu, hvor der er fri bevisbedømmelse, må antages at være uden reel betydning.
Endelig fremhæves, at bestemmelsen om vekselmæglere er udeladt, idet denne virksomhed i praksis er bortfaldet.
Ved 1. behandlingen i folketinget kunne samtlige ordførere henvise til deres bemærkninger til lovforslaget i det foregående folketingsår.
Efter forhandlingens afslutning henvistes lovforslaget tillige med en række andre lovforslag, der behandledes samtidig, til et udvalg, som dog ikke nåede at tilendebringe arbejdet med nærværende lovforslag.