Loven har følgende indhold:
§ 1. Udenrigsministeren bemyndiges til i tiden fra 1. januar 1966 til 31. december 1972 at anvende indtil 45,8 mill. kr. til udsendelse af frivillige til tjeneste i udviklingslandene gennem projektet „Dansk Ungdoms U-landsarbejde", der administreres af Mellemfolkeligt Samvirke.
§ 2. Forslag om revision af loven fremsættes for folketinget senest i folketingsåret 1969-70.
Udsendelse af unge danske til hjælpearbejde i udviklingslandene var blandt de 9 projekter, der var opstillet som mål for den i 1962 gennemførte „Landsindsamlingen Danmarks U-landshjælp". Siden oprettelsen i april 1963 af „Landsindsamlingens Fond for Udviklingslandene" har fondens bestyrelse bevilget i alt 4,45 mill. kr. til uddannelse og udsendelse af ca. 100 frivillige gennem det af Mellemfolkeligt Samvirke administrerede projekt „Dansk Ungdoms U-landsarbejde" (DUU) samt af en regionalleder til Østafrika.
Det er i de senere år i stadig højere grad blevet klart, at der i udviklingslandene er behov ikke blot for eksperter med vidtgående specialuddannelse, men også for „mellemteknikere" og for landmænd, lærere, sygeplejersker og håndværkere, der forstår at lære fra sig og kan affinde sig med uvante og anstrengende forhold. Formålet med at udsende unge frivillige er at medvirke til at afhjælpe mangelen på veluddannede folk, som er et af udviklingslandenes store problemer; de frivillige vil, samtidig med at de lærer deres faglige kunnen fra sig, ved deres eksempel kunne bidrage til at hæve arbejdseffektiviteten hos den stedlige befolkning. Hertil kommer den betydning, det må tillægges, at de frivillige under deres arbejde i udviklingslandene bibringes en større indsigt i disses problemer, og at de herigennem efter deres tilbagekomst kan medvirke til at skabe en forøget forståelse for u-landsproblematikken. De frivillige har — efter at have bestået en række udvælgelsesprøver — gennemgået holdvise uddannelseskursus af 3-6 ugers varighed. De udsendes derefter for en 2-årig periode til sådanne stillinger i udviklingslandene, som findes egnede under hensyn til deres kvalifikationer.
Af de pr. 1. oktober 1965 udsendte frivillige — i alt 70 — var på tidspunktet for lovforslagets fremsættelse 35 placeret i Tanzania (Tanganyika), 20 i Kenya, 5 i Nigeria, 2 i Uganda, 2 i Marokko, 2 i Thailand, 1 i Zambia, 1 i Algeriet, 1 i Indien og 1 i Peru. Af uddannelse var hovedparten af de frivillige lærere (23), håndværkere (14), kontorfolk (11), landmænd (10) samt sygeplejersker (5). Der er hidtil ydet de udsendte dækning for rejseudgifter, forsikringer og sygdomsudgifter, et vederlag på ca. 800 kr. pr. måned (afhængigt af de stedlige prisforhold m. v.) samt — i den udstrækning det er skønnet hensigtsmæssigt i hvert enkelt tilfælde — mindre beløb til indkøb af arbejdsredskaber eller anden udrustning til brug under arbejdet i udviklingslandet. Endvidere ydes der ved hjemkomsten et genetableringstilskud, som for de første udsendte androg 3.000 kr., men som pr. 1. maj 1965 ændredes til 6.000 kr.
Der er såvel i Mellemfolkeligt Samvirke som i Styrelsen for teknisk Samarbejde med Udviklingslandene enighed om, at de hidtil indhøstede erfaringer er så positive, at det berettiger til en udvidelse af DUU, således at der fremtidig — foreløbig inden for en periode på 5 år — udsendes 200 frivillige pr. år med en tjenesteperiode på 2 år. Da der må stilles ganske strenge krav til de unges kvalifikationer — fagligt såvel som menneskeligt og fysisk — vil det næppe være realistisk at stile efter et højere antal udsendelser pr. år.
Den planlagte udvidelse vil, efter hvad der oplyses i bemærkningerne til lovforslaget, nødvendiggøre iværksættelse af en permanent rekrutterings- og uddannelsesvirksomhed, omlægning og udvidelse af den hjemlige udvælgelsesprocedure samt en forøgelse af antallet af udsendte regionalledere til i alt 4 (1 regionalleder pr. 100 udsendte). Endvidere findes det hensigtsmæssigt at udvide uddannelseskurserne for de frivillige til 8 uger.
Da „Landsindsamlingens Fond for Udviklingslandene" ifølge sin fundats ikke kan yde mere end 20 pct. (ca. 4,8 mill. kr.) af fondsmidlerne til et enkelt projekt, og da fondens hidtidige bevillinger som ovenfor nævnt beløber sig til i alt 4,45 mill. kr., må en fortsættelse og udvidelse af DUU overgå til finansiering af statsmidler.
De statslige udgifter, der vil blive søgt bevilget på de årlige finanslove, vil på grundlag af det i øjeblikket herskende prisniveau blive følgende:
[Se tabel i Folketingstidende, 1965-66, side 69]
Hertil kommer udgifterne til Mellemfolkeligt Samvirkes hjemlige administration af DUU, som — sammen med statens øvrige tilskud til organisationens administrationsudgifter — afholdes af en særlig finanslovskonto og derfor holdes uden for nærværende lov. En gennemførelse af en udvidelse af DUU efter ovennævnte retningslinjer vil — på grundlag af det i øjeblikket herskende prisniveau — medføre, at disse udgifter vil blive 300.000 kr. højere i 1966 og 250.000 kr. højere i de følgende år.
Nærværende lov tilsigter en gradvis udvidelse af DUU til en styrke på 400 personer. Såfremt det, når loven senest i folketingsåret 1969-70 optages til revision, besluttes, at DUU skal videreføres i samme omfang efter 5 års perioden 1966-70, vil de årlige udgifter — på grundlag af det i øjeblikket herskende prisniveau — fortsat blive 9.600.000 kr. samt 250.000 kr. til administration. I tilfælde af, at det besluttes at afvikle DUU fra 1. januar 1971, vil udgifterne udgøre 6.860.000 kr. i 1971 og 3.790.000 kr. i 1972, i alt 10.650.000 kr., hvilket sammenlagt med udgifterne i perioden 1966-70, 34.250.000 kr., giver et samlet beløb på 44,9 mill. kr.
Ved fremsættelsen gik lovforslaget da også ud på, at beløbsrammen skulle være 44,9 mill. kr., men dette beløb forhøjedes under sagens behandling i folketinget til 45,8 mill. kr., for at der kunne blive et noget større beløb end oprindelig tilsigtet til sprogundervisning for en del af de personer, som udvælges til udsendelse.
Lovforslaget henvistes efter 1. behandling til et udvalg, hvis arbejde med sagen resulterede i den nævnte udvidelse af lovens beløbsramme.
Mellem 2. og 3. behandling afgav udvalget en tillægsbetænkning, i hvilken et mindretal (Else-Merete Ross) — ud over at deltage i udvalgets indstilling af lovforslaget til gennemførelse — „opfordrer udenrigsministeren til med forsvarsministeren at drøfte det norske forsvarsdepartements udkast til „Regler om udsettelse med avtjening av militærtjeneste m. v. for fredskorpsdeltakere" for eventuelt at nå frem til lignende regler, som man måtte nå frem til i Norge."
Lovforslaget vedtoges enstemmigt.