L 18 Lov om ændring i lov om investeringsfonds.

Af: Finansminister Poul Hansen (Kalundborg) (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 223 af 04-06-1965
Efter reglerne i lov om investeringsfonds, jfr. lovbekendtgørelse nr. 340 af 10. december 1958, kan erhvervsdrivende skatteydere foretage henlæggelser til investeringsfonds med den virkning, at henlæggelsen kan fradrages ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst. Det er en betingelse, at den pågældende indskyder et til henlæggelsen svarende beløb på en spærret konto i bank eller sparekasse (for regnskabsfør ende skal indskuddet dog kun udgøre 50 pct. af henlæggelsen). Henlæggelsen kan senere frigives til forlods afskrivning på nyanskaffede driftsmidler, herunder afskrivningsberettigede bygninger, således at afskrivningsgrundlaget for nyanskaffelserne formindskes med forlodsafskrivningen. Henlæggelsen kan ifølge lovens § 4, stk. 1, højst andrage 15 pct. af skatteyderens overskud af selvstændig erhvervsvirksomhed uden fradrag for personlige skatter og med regulering for renteudgifter og rente- og udbytteindtægter.

Ved den her omhandlede lov forhøjes procentgrænsen for henlæggelsen fra 15 til 20. Endvidere gives der andelskasser, som er medlemmer af Foreningen Danske Andelskasser, adgang til at modtage indskud på konti for investeringsfond. De nævnte konti vil herefter kunne oprettes i de samme pengeinstitutter, der modtager indskud på kapitalbindingskonti. Da andelskasserne ikke er undergivet noget tilsyn fra det offentlige, er det stillet som betingelse for adgangen til at modtage indskud på konti for investeringsfond, at kassen deltager i en gensidig garanti for disse konti i andelskasser under Foreningen Danske Andelskasser og underkaster sig de kontrolforanstaltninger med hensyn til kontiene, som fastsættes af finansministeren. Disse betingelser svarer til, hvad der er foreskrevet i loven om beskatningen af renteforsikringer m. v. som betingelse for andels- kassernes modtagelse af indskud på kapitalbindingskonti.

Ifølge den hidtidige lov skulle en henlæggelse til investeringsfonds være anvendt til forlods afskrivning inden 10 år efter udløbet af henlæggelsesåret. Denne frist forlænges fremtidig til 12 år.

De nye regler skal første gang anvendes for skatteåret 1966-67.

Lovforslaget fik ved 1. behandling tilslutning fra alle partiers ordførere undtagen Aksel Larsen (SF), der mente, at man hellere end at give gunstigere muligheder for opsparing i investeringsfonds skulle begrænse de alt for gunstige afskrivningsmuligheder.

Uden at have været undergivet udvalgsbehandling vedtoges lovforslaget ved 3. behandling med 125 stemmer mod 10 (SF), idet de 2 grønlandske medlemmer undlod at stemme.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Erik Haunstrup Clemmensen (KF), Henry Christensen (V), Aksel Larsen (SF), Hilmar Baunsgaard (RV) og Ejnar Bækgaard (U)