L 125 Lov om erhvervelse af arealer til Københavns Teknikum.

Af: Undervisningsminister K. B. Andersen (S)
Samling: 1964-65
Status: Stadfæstet
Lov nr. 203 af 04-06-1965
Loven har følgende ordlyd:

Undervisningsministeren bemyndiges til at yde Københavns Teknikum statslån til dækning af udgifterne ved erhvervelse af arealer ved Sømose i Ballerup-Måløv kommune til opførelse af et nyt teknikum. Erhvervelsen af arealerne kan om nødvendigt gennemføres ved ekspropriation efter reglerne i lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom.

Om baggrunden for loven anføres:

Tilgangen til teknika er meget betydelig, og det må anses for nødvendigt at fortsætte udbygningen af læreanstalterne for at kunne uddanne det nødvendige antal kvalificerede medarbejdere til industrien, som har et betydeligt behov for teknikumingeniører. Det kan i denne forbindelse anføres, at der for tiden arbejdes med en revision af såvel adgangsbetingelser som uddannelsesplaner med henblik på en ajourføring af denne ingeniøruddannelse. Det er således hensigten at give adgang for andre end dem, der har gennemgået en relevant lærlingeuddannelse, idet man på særlige værkstedsskoler vil søge at give den nødvendige praktiske uddannelse. Man må således fortsat regne med en betydelig tilgang af kvalificerede unge til teknikumuddannelsen.

Københavns Teknikum har for flere år siden måttet indføre adgangsbegrænsning på grund af lokalemangel, og for de nuværende studerende er lokaleforholdene så dårlige, at de langtfra tilgodeser de krav, som må stilles til en læreanstalt for ingeniørstuderende.

Det har ikke været muligt at skaffe egnede lokaler i bestående bygninger, og man må regne med, at det stigende antal elever, der søger optagelse på Københavns Teknikum, medfører, at endnu flere må afvises.

Det er fundet nødvendigt at tilvejebringe en undervisningskapacitet for ca. 3.000 studerende, og til et byggeri af dette omfang har man fundet et areal på ca. 20 ha i Ballerup-Måløv kommune egnet. Kommunen har tilbudt at afhænde det til Københavns Teknikum for en salgssum på knap 7 mill. kr., der er anset for rimelig.

Kommunen har indledt forhandlinger om køb af 3 ejendomme på tilsammen ca. 20.000 m2, der eventuelt vil indgå i teknikums arealerhvervelse. Under hensyn til usikkerheden angående udfaldet af disse forhandlinger er der i loven tilvejebragt fornøden hjemmel til at foretage ekspropriation, såfremt dette måtte vise sig nødvendigt til sikring af den mest hensigtsmæssige arealudformning.

Bestyrelsen for Københavns Teknikum har henstillet, at der tilvejebringes mulighed for at fremskynde igangsætningen af byggeriet mest muligt for at undgå en skærpelse af adgangsbegrænsningen. Det er derfor fundet påkrævet at søge byggeriet igangsat så vidt muligt inden udgangen af finansåret 1966-67. Byggeriet tænkes i øvrigt opdelt i 5 afsnit, og det anses for ønskeligt, at byggeriet udføres inden for en periode af ca. 5 år.

På basis af foreløbige beregninger, som Københavns Teknikum har foretaget, er de samlede opførelsesudgifter ved det nye teknikum — med det nugældende prisniveau som grundlag — anslået til 150 mill. kr.

Lovforslaget fik ved første behandling en velvillig modtagelse af alle partiers ordførere, idet alle erkendte teknikumuddannelsens store betydning og nødvendigheden af en videre udbygning for at skaffe plads til den store tilgang af studerende.

Det fremgår af den af udvalget afgivne betænkning, at udvalget i et samråd med undervisningsministeren har rejst spørgsmålet om anvendelse af polyteknisk læreanstalts afdeling ved Øster Vold til Københavns Teknikum. Ministeren har imidlertid oplyst, at dette allerede af pladsmæssige grunde er udelukket, idet disse bygninger kun vil kunne rumme 1.800 studerende.

I den af udvalget mellem anden og tredje behandling afgivne tillægsbetænkning udtaltes bl. a.:

„Udvalget lægger vægt på, at undervisningsministeren snarest muligt fremskaffer et overslag over udgifterne til det i betænkningen nævnte teknikum til ca. 3.000 elever inkl. aspiranter og forelægger lovforslag herom i lighed med, hvad der er sket for Danmarks tekniske højskole.

Det henstilles til ministeren sideløbende med udarbejdelse af nævnte overslag at lade foretage en grundig undersøgelse af, om det vil være en økonomisk og undervisningsmæssigt rigtig disposition at have 2 teknika i København, et på ca. 2.000 elever i Ballerup og et af samme størrelse i lokaler, der bliver ledige efter Danmarks tekniske højskoles udflytning."

Lovforslaget vedtoges ved 3. behandling uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Peter Jørgensen (S), Knud Enggaard (V), Svend Aage Fanger (KF), Morten Lange (SF), Axel Sørensen (RV) og Ejnar Bækgaard (U)