L 86 Lov om foretagelse af visse ekspropriationer m. v.

Af: Minister for offentlige arbejder Kai Lindberg (S)
Samling: 1963-64 (1. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 78 af 20-03-1964
Ved loven bemyndiges ministeren for offentlige arbejder til — om fornødent ved ekspropriation — at foretage visse arealerhvervelser i finansåret 1964-65. Bestemmelserne herom svarer ganske til de bestemmelser, der indeholdes i lov nr. 78 af 13. marts 1963 for finansåret 1963-64 (årbog 1963-64, side 270).

Ved fremsættelsen af lovforslaget gjorde ministeren for offentlige arbejder nogle bemærkninger med henblik på, at han kort forinden havde fremsat et forslag til lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom (se nærmest efterfølgende sag).

Sidstnævnte lovforslag var udarbejdet på grundlag af en kommissionsbetænkning, og ministeren var „ganske enig i kommissionens forslag om, at der — nærmest af ordensmæssige grunde — sker en samling af visse ekspropriationsbestemmelser under ministeriet for offentlige arbejder, og at den årligt tilbagevendende lov under ministeriet for offentlige arbejder om foretagelse af visse ekspropriationer .... afløses af lovbestemmelser, der ikke er tidsbegrænset.

Kommissionens udkast til en permanent lov til afløsning af den årlige ekspropriationslov forudsætter imidlertid eksistensen af den foreslåede lov om fremgangsmåden ved ekspropriation vedrørende fast ejendom. Ved 1. behandling her i tinget af dette lovforslag mødte det, mener jeg, velvilje fra alle sider, men man ønskede en række problemer nærmere drøftet og undersøgt i det nu nedsatte udvalg. Da det derfor er uvist, om dette lovforslag vil være vedtaget inden den 1. april 1964, hvor den løbende årlige ekspropriationslov udløber, har jeg ment det rettest under disse omstændigheder at fremsætte forslag til en lov om foretagelse af visse ekspropriationer, hvis gyldighed begrænses til det kommende finansår, således som det hidtil har været praksis."

Lovforslaget gennemførtes uden udvalgsbehandling. Det vedtoges enstemmigt, idet 1 grønlandsk medlem afholdt sig fra at stemme.
Partiernes ordførere
Aage Knudsen (S), Conrad Kofoed (V), Hagen Hagensen (KF), Arne Larsen (SF), Axel Sørensen (RV) og Axel Grøndahl (U)