Nærværende lovforslag fremsattes i forbindelse med det ovenfor omtalte forslag til lov om saltvandsfiskeri og havde til formål at overføre de i saltvandsfiskerilovgivningen indeholdte bestemmelser om afgørelse af tvistigheder mellem de efter afløsningsloven endnu til ålegårdsfiskeri berettigede og de frie fiskere, idet disse bestemmelser nu kun har relation til afløste ålegårdsrettigheder og derfor rettelig hører hjemme i denne lov.
Samtlige ålegårdsbestemmelser i saltvandsfiskerilovens § 7 vil herefter kunne udgå af saltvandsfiskeriloven, fra hvilken samtidig foreslås fjernet de hidtidige bestemmelser i §§ 8-10, der ikke mere har praktisk betydning.
I de bestemmelser, der foreslås overført til afløsningsloven, er foretaget visse redaktionelle ændringer i forhold til affattelsen af saltvandsfiskerilovens § 7, stk. 10-20.
Valgperioden for medlemmerne af ålegårdsnævn og ålegårdsovernævn er desuden af praktiske grunde foreslået sat op fra 3 til 5 år. Endvidere skal nævnes, at maksimum for bøder for unødig trætte: 100 kr., er foreslået slettet, og at angivelsen af størrelsen — 500 kr. — af det årlige honorar til de af folketinget valgte medlemmer af ålegårdsovernævnet er udgået, idet det ikke ud fra bevillingsmæssige synspunkter er påkrævet og ej heller er fundet hensigtsmæssigt, at der i loven indeholdes bestemmelser om faste årlige honorarer.
Da det ved afløsningen af ålegårdsrettighederne viste sig, at der ikke fandtes sådanne i de sønderjyske amtsrådskredse og Bornholms amtsrådskreds, vil adgangen til nedsættelse af ålegårdsnævn for disse amtsrådskredse bortfalde efter forslaget. Af samme grund er det blevet unødvendigt at gentage den hidtidige bestemmelse i saltvandsfiskerilovens § 7, stk. 21.
Lovforslaget blev i folketinget behandlet sammen med det ovenfor omtalte lovforslag om saltvandsfiskeri og de to nedenfor omtalte fiskerilovsforslag.
I sin fremsættelsestale anførte fiskeriministeren, at man, da bestemmelserne i den gældende saltvandsfiskerilovs § 7, stk. 10-20, om afgørelsen af tvistigheder imellem de til ålegårdsfiskeri berettigede og de frie fiskere nu alene har relation til afløste ålegårdsrettigheder, har fundet det naturligt at overføre disse bestemmelser til ålegårdsafløsningsloven. Lovforslaget medfører ikke nogen realitetsændring af de gældende bestemmelser.
Lovforslaget fik i folketinget en velvillig modtagelse.
Det udvalg, hvortil sagen henvistes, nåede ikke at få afgivet betænkning inden samlingens slutning.