Loven har følgende ordlyd:
§ 1. Undervisningsministeren bemyndiges til at iværksætte de nødvendige foranstaltninger med henblik på oprettelsen af et universitet i Odense.
§ 2. Bestemmelser om universitetets administrative forhold m. m. vil være at fastsætte ved lov.
§ 3. Under undervisningsministeriet etableres et permanent planlægningsudvalg med den opgave at yde vejledning ved planlægningen af den videre universitets- og læreanstaltsudbygning.
Undervisningsministeren fastsætter de nærmere bestemmelser om udvalgets sammensætning, hovedretningslinjerne for dets arbejde m. m.
§ 4. Denne lov træder i stedet for lov nr. 200 af 16. juni 1962 om oprettelse af et lægevidenskabeligt fakultet i Odense.
Undervisningsministeren omtalte i sin fremsættelsestale baggrunden for og drøftelserne om lov nr. 200 af 16. juni 1962 om oprettelse af et lægevidenskabeligt fakultet i Odense. Det var under drøftelserne om det nævnte lovforslag en forudsætning, at der ikke var taget stilling til, hvor eller under hvilke former andre kommende fakulteter end netop dette fakultet skulle placeres, idet spørgsmålet om universitetsudbygningen i øvrigt uden for de bestående universiteter skulle gøres til genstand for udredning i et særligt planlægningsudvalg under undervisningsministeriet.
I betragtning af, at antallet af studerende ved universiteterne i tiden fra 1959 til 1963 var steget fra 9.539 til 17.273, havde udvalget imidlertid ikke fundet det forsvarligt yderligere at opsætte etableringen af et 3. universitet til aflastning af de bestående. Udvalget havde derfor i en i december 1963 afgivet første betænkning stillet forslag om foreløbig at etablere det 3. universitet, idet man i en senere betænkning ville fremkomme med en indstilling om udbygningen herudover.
Problemerne var — når man bortså fra lægevidenskaben — størst ved de filosofiske og naturvidenskabelige fakulteter, og udvalget foreslog derfor det nye universitet opbygget omkring en stamme, foreløbig bestående af disse fakulteter. Udvalget tog stærkt afstand fra etableringen af isolerede fakulteter forskellige steder i landet. Som følge heraf indstilledes, at det 3. universitet blev bygget op på grundlag af det allerede fastlagte lægevidenskabelige fakultet i Odense.
Regeringen kunne ganske tilslutte sig udvalgets indstilling og fandt det aldeles påkrævet, at et nyt universitet snarest kunne komme i funktion.
Ministeren betonede imidlertid, at man ikke kunne standse herved. Det var absolut nødvendigt, at man nu på et mere rationelt grundlag end hidtil gik i gang med at planlægge universitetsudbygningen i de kommende 2-3 årtier. Dette måtte medføre konsekvenser for undervisningsministeriets interne organisation, og der måtte etableres et permanent planlægningsudvalg med den opgave at yde vejledning ved planlægningen af universitets- og læreanstaltsudbygningen (jfr. lovens §2).
Ministeren fastslog i sin redegørelse, at der ud over et nyt universitet i Odense måtte påregnes at blive behov for yderligere 3 nye universiteter inden årtusindskiftet.
En forud fikseret målsætning for det nævnte planlægningsudvalg ville være nødvendig, og det ville i denne forbindelse være hensigtsmæssigt at søge tilvejebragt en afklaring af, hvilke egne der — ud over Fyn — skulle være hjemsted for de nye universiteter. Ministeren pegede på, at det fra flere sider var blevet fremhævet som noget særdeles vigtigt, at det 3. eller 4. universitet blev placeret i Sønderjylland. Der var endvidere fremført — navnlig befolkningsmæssige — argumenter for placeringen af universiteter i Nordjylland og på Sjælland.
Ministeren påpegede, at de nye universiteter ikke nødvendigvis behøvede at være universiteter i traditionel forstand, bestående af de kendte 5 fakulteter og ikke andet. Der ville kunne blive tale om universitetscentre, en opbygning af højere uddannelsesinstitutioner af forskellig slags omkring en kerne af traditionelle universitetsfakulteter.
Endelig fremhævede ministeren, at det var nødvendigt at sætte meget stærkt ind på udbygningen af universiteterne i København og Århus, som, indtil Odenseuniversitetet kom i gang, alene måtte aftage alle de unge, som søgte universitetsuddannelse.
Der var under de meget langvarige forhandlinger i folketinget, som lovforslaget gav anledning til, enighed om, at der nu skulle opføres et universitet i Odense. Det blev ligeledes fra alle sider erkendt, at et rationelt planlægningsarbejde med henblik på den videre
universitetsudbygning var stærkt påkrævet.
Flere ordførere fremhævede betydningen af snarest at få placeret et universitet i Sønderjylland, et synspunkt, som ikke mindst det konservative folkepartis ordfører (Gottschalck-Hansen) gjorde sig til talsmand for.
Uden for ordførernes kreds påviste flere jyske medlemmer behovet for universitetsbyggeri i Nordjylland.
De forskellige opfattelser afspejles i den af udvalget afgivne betænkning, hvori der om det fremtidige universitetsbyggeri bl. a. siges:
„Udvalget kan tilslutte sig, at det i dag foreliggende materiale peger i retning af etablering af yderligere 3 universiteter i de kommende årtier, men at der ikke kan tages endelig stilling til hele dette spørgsmål, før nærmere undersøgelser er foretaget af planlægningsudvalget. I overvejelserne af disse spørgsmål bør efter udvalgets opfattelse naturligt indgå hensynet til, at der sikres en rimelig balance mellem landsdelene ved placeringen af nye højere uddannelsesinstitutioner. Undervisningsministeren har over for udvalget oplyst, at der efter ministerens opfattelse intet skulle være til hinder for, at man først går i gang med at opbygge et humanistisk fakultet også i det sydlige Jylland."
Ministeren har i tilslutning hertil over for udvalget udtalt følgende:
„Jeg understreger, at jeg herved forudsætter en opbygning jævnsides med opbygningen af de 3 forudsatte fakulteter ved universitetet i Odense, samt at det for mig yderligere er en afgørende forudsætning, at et sådant fakultet senere vil være at supplere med yderligere fagområder, således at der ikke på længere sigt bliver tale om et enkeltstående fakultet. Der kan ikke forventes en fuld udbygning af et universitet i Sydjylland, før opbygningen af fakulteter andetsteds er påbegyndt. Der må på hele dette område arbejdes med fleksibilitet. En nærmere angivelse af fremgangsmåde og rytmen i opbygningen kan selvsagt ikke på nuværende tidspunkt foretages. En nærmere overvejelse af disse spørgsmål må overlades til planlægningsudvalget.
Der foreligger i øjeblikket i hvert fald 3 konkrete forslag til den stedlige geografiske placering af et eventuelt yderligere universitet inden for det sydjyske område. Så længe der ikke er foretaget nærmere overvejelser af, hvilken stedlig placering inden for området der — alle forhold taget i betragtning — må anses for den mest hensigtsmæssige, foreligger der efter min opfattelse ikke tilstrækkeligt grundlag for at stille et endeligt forslag.
De fornødne yderligere overvejelser, herunder forhandlinger med forslagsstillerne om alle relevante forhold, vil kunne iværksættes meget omgående, og der skulle efter min opfattelse intet være i vejen for, at de kan gennemføres så hurtigt, at et endeligt forslag kan forelægges for folketinget i begyndelsen af den nye folketingssamling."
Ministeren har i tilslutning hertil over for udvalget oplyst, at der foregår overvejelser med henblik på en udbygning af højere uddannelsesmuligheder i Nordjylland, der naturligt kan indgå som led i en fremtidig fakultetsopbygning her, og lignende overvejelser vil blive taget op, for så vidt angår Sjælland, jfr. ministerens principielle bemærkninger til lovforslaget.
Et flertal (socialdemokratiets, venstres og det radikale venstres medlemmer af udvalget med undtagelse af From og Andreas Hansen) har taget disse udtalelser til efterretning, idet man forudsætter, at de af ministeren bebudede overvejelser søges fremmet mest muligt.
Et mindretal (det konservative folkepartis medlemmer af udvalget samt From og Andreas Hansen) har stillet de nedenstående ændringsforslag, hvorefter der straks oprettes et fakultet i Haderslev. Mindretallet har herved henvist til den debat, der under lovforslagets første behandling fandt sted med hensyn til oprettelsen af et fakultet i Sønderjylland, samt til det tilsagn, undervisningsministeren (Folketingstidende, spalte 4391) har givet de sønderjyske repræsentanter. Mindretallet kan i øvrigt tiltræde undervisningsministerens udtalelser samt betænkningen i øvrigt, for så vidt angår oprettelsen af et universitet i Odense, udbygning af de bestående universiteter samt oprettelse af yderligere to universiteter.
Et andet mindretal (socialistisk folkepartis medlem af udvalget) finder, at såvel de af det ovennævnte mindretal stillede ændringsforslag som også ministerens citerede udtalelser vedrørende placering af et humanistisk fakultet i Sydjylland i for høj grad foregriber de undersøgelser, som planlægningsudvalget skal foretage. Den endelige afgørelse af placeringen af et 4., 5. og 6. universitet må træffes af folketinget, og afgørelsen må træffes i løbet af kort tid, men de oplysninger, der har været forelagt udvalget, giver dog ikke mulighed for en sikker beslutning på det nuværende tidspunkt.
Hele udvalget ønsker at fremhæve, at man ganske kan tiltræde, at der — uanset oprettelsen af et tredje universitet og eventuelt
yderligere tilkommende universiteter eller fakulteter — foreligger et akut behov for afhjælpning af lokalesituationen ved de to bestående universiteter, og at det må anses for meget påkrævet, at de hertil fornødne foranstaltninger gennemføres hurtigst muligt. Hvad specielt angår Københavns universitet, som til dels har til huse i ældre, utidssvarende lokaler, må der snarest søges tilvejebragt en afklaring af arealproblemerne, og endeligt forslag til en helhedsplan for løsning af universitetets lokaleproblemer på såvel kortere som længere sigt bør forelægges i næste folketingssamling.
Herefter indstiller et flertal (socialdemokratiets, venstres, det radikale venstres og socialistisk folkepartis medlemmer af udvalget med undtagelse af From og Andreas Hansen) lovforslaget til vedtagelse uændret.
Et mindretal (det konservative folkepartis medlemmer af udvalget samt From og Andreas Hansen) indstiller lovforslaget til vedtagelse med de af dette mindretal stillede ændringsforslag."
Ved anden behandling forkastedes de stillede mindretalsændringsforslag.
Morten Lange (SF) fremsatte følgende forslag til motiveret dagsorden:
„Folketinget henstiller til regeringen at fremme overvejelserne om placeringen og udbygningen af et fjerde, et femte og eventuelt et sjette universitet, så forslag herom kan forelægges folketinget til afgørelse. Det henstilles ligeledes til regeringen at lade det foreslåede planlægningsudvalg foretage de fornødne forberedende undersøgelser uden noget forhåndsdirektiv om fakultetsopdeling, placering eller rækkefølge.
Tinget fortsætter dernæst behandlingen af forslag til lov om oprettelse af et universitet i Odense."
Også dette forslag forkastedes ved anden behandling.
Ved tredje behandling stillede Birthe Wetlesen (Uafh) ændringsforslag, som tilsigtede at lade loven omfatte også oprettelsen af et (humanistisk) fakultet i det sydlige Jylland.
Efter at dette var forkastet, vedtoges lovforslaget enstemmigt med 123 stemmer; 4 medlemmer (Heilesen, Jens Chr. Christensen, Søren Andersen og Søren Jensen (alle V)) tilkendegav, at de hverken stemte for eller imod.