L 134 Forslag til lov om udvidelse og ombygning af institutionerne ved forsorgscentret for Sydøstjylland m. v.

(Brejning).

Af: Arbejds- og socialminister Kaj Bundvad (S)
Samling: 1962-63
Status: Bortfaldet
Lovforslaget har følgende tekst:

„Socialministeren bemyndiges til indtil 1. april 1968 som lån af statskassen at stille 15 mill. kr., med tillæg af løn- og prisstigninger efter oktober 1962, til rådighed for bestyrelsen for statens åndssvageforsorg til påbegyndelse af en udvidelse og ombygning af institutionerne ved forsorgscentret for Sydøstjylland m. v. (Brejning)."

I socialministerens fremsættelsestale sagdes bl. a.:

„Jeg tillader mig at fremsætte lovforslaget nu, selv om jeg på grund af det sene tidspunkt ikke forventer, at lovforslaget kan færdigbehandles i indeværende samling. Forholdene på centralinstitutionen i Brejning er imidlertid af en sådan karakter, at en ansvarlig socialminister ikke kan undlade snarest muligt at lade bestyrelsen for statens åndssvageforsorgs indstilling om forbedring af de bygningsmæssige forhold gå videre til dette høje ting.

Dansk åndssvageforsorg har i dag en alvorlig pladsmangel, og en væsentlig del af de pladser, der findes, er ganske utidssvarende i hygiejnisk, behandlingsmæssig og menneskeværdig henseende, og dette gælder i særdeleshed institutionen i Brejning.

Lovforslaget må i øvrigt ses som et led i den udbygning af åndssvageforsorgen, som var tilsigtet ved loven af 5. juni 1959 om forsorgen for åndssvage og andre svagt begavede, og som foreløbig på lovgivningsområdet har givet sig udtryk i loven af 11. juni 1959 om udbygning og ombygning af åndssvageinstitutionen Lillemosegård med Gl. Mosehus og de 2 love af 16. juni 1962 om udvidelse og ombygning af institutionerne ved forsorgscentret i Sønderjylland og om opførelse af skoler under statens åndssvageforsorg.

Som det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, har bestyrelsen for statens åndssvageforsorg på grundlag af planlægningsudvalgets betænkning, der er uddelt til de ærede medlemmer af dette ting, stillet forslag om nybygninger og ombygninger ved centralinstitutionen i Brejning til et samlet beløb af ca. 50 mill. kr., strækkende sig over en byggeperiode på 10 år.

Dette forslag følger samme retningslinjer, som lå til grund for loven om udbygning af institutionerne i Sønderjylland, idet man tilsigter at skabe den nødvendige, tidssvarende centralinstitution til betjening af forsorgscentret for Sydøstjylland.

Da imidlertid rammerne for den offentlige byggevirksomhed i 3 års perioden 1963-64—1965-66 er meget stramme og kun giver mulighed for en relativt beskeden påbegyndelse af de meget omfattende byggeplaner for forsorgscentret, har jeg fundet det rigtigst på nærværende tidspunkt kun at stille forslag om en bevilling på 15 mill. kr. til påbegyndelse af de allermest påtrængende byggearbejder og har samtidig anmodet bestyrelsen for statens åndssvageforsorg om at arbejde videre med og ajourføre planerne for centralinstitutionens fulde udbygning med henblik på, at der om et par år bør fremsættes ændringsforslag til loven om den resterende udbygning af forsorgscentret. Men jeg er selvsagt villig til at drøfte med det folketingsudvalg, som jeg forventer nedsat om lovforslaget, om man allerede på nuværende tidspunkt bør lovfæste den forestående udbygning i større omfang end foreslået. .... "

Ved 1. behandling i folketinget fik lovforslaget varm tilslutning fra partiernes ordførere, som alle erkendte, at forbedringer på området var påkrævet.

Det udvalg, hvortil lovforslaget henvistes, nåede ikke at tilendebringe sit arbejde inden folketingsårets udløb.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Ejner Kristensen (V), O. Vestergaard Poulsen (KF), Chr. Madsen (SF), Axel Sørensen (RV) og Iver Poulsen (U)