L 9 Lov om ændringer i toldloven.

Af: Finansminister Hans Knudsen (S)
Samling: 1961-62
Status: Stadfæstet
Lov nr. 64 af 24-02-1962
Ved loven fortsættes og afsluttes de successive ændringer af den danske toldtarif, der er foretaget gennem de seneste år. Mens der ved lov nr. 1 af 28. januar 1959 skete en overgang til den såkaldte Bruxellesnomenklatur, foretoges ved lov nr. 45 af 29. februar 1960 en fastlæggelse af basistolden for de varer, for hvilke der i medfør af konventionen om oprettelse af Den europæiske Frihandelssammenslutning forelå en forpligtelse til trinvis afvikling af tolden. Ved den nu foretagne ændring gennemførtes endelig en ordning af toldforholdene for de varer, der ikke er inddraget under den almindelige toldafvikling inden for frihandelssammenslutningen.

De vareområder, for hvilke toldforholdene herved ajourførtes, er de egentlige jordbrugsprodukter, produkter fra gartneri og frugtavl, visse forarbejdede levnedsmidler samt olier og fedtstoffer, og ændringerne kan stort set karakteriseres som en overgang fra vægttold til værditold samt en vis harmonisering af de pågældende satser med de tilsvarende toldsatser i tarifferne for de lande eller sammenslutninger af lande, med hvilke Danmark samarbejder eller søger samarbejde.

Herudover er der skabt lovhjemmel for en fremskyndelse af den inden for Den europæiske Frihandelssammenslutning aftalte toldafvikling.

Loven gennemførtes med støtte fra samtlige partier i folketinget, idet dog socialistisk folkeparti ved en mindretalsudtalelse i den af det nedsatte udvalg afgivne betænkning tilkendegav, at dets medvirken til gennemførelse af de foretagne ændringer ikke var udtryk for en ændring af partiets stilling til spørgsmålet om Danmarks eventuelle indtræden i Det europæiske økonomiske Fællesskab.
Partiernes ordførere
Jørgen Peder Hansen (S), Harald Nielsen (V), Jørgen Jensen (KF), Kai Moltke (SF), Helge Larsen (RV) og I. A. Rimstad (U)