I lov nr. 256 af 27. maj 1950 om værn for dyr indeholdes i stk. 1 en bestemmelse om, at dyr ikke må dresseres eller bruges til fremvisning, cirkusforestillinger, filmsoptagelser el. lign., såfremt dressuren eller brugen medfører beskadigelse af dyret eller påfører det langvarig eller hyppigt gentaget alvorlig smerte. I stk. 2 bestemmes, at bl. a. menagerier kun må oprettes med politiets tilladelse.
Ved den her omhandlede lov, der træder i kraft den 1. januar 1963, indføres ved en ændret affattelse af dyreværnslovens § 6 forbud mod anvendelse af vilde dyr ved forestillinger i cirkus, varieteer og lignende virksomheder og mod fremvisning af dyr i omrejsende menagerier. Samtidig foretoges nogle mindre betydningsfulde ændringer i bestemmelsen.
Der gives dyreværnslovens § 6 følgende affattelse:
„Dyr må ikke dresseres eller bruges til fremvisning, cirkusforestillinger, filmsoptagelser el. lign., såfremt dyret herved påføres skade eller alvorlig smerte.
Vilde dyr må ikke anvendes ved forestillinger i cirkus, varieteer og lignende virksomheder. Fremvisning af dyr i omrejsende menagerier må ikke finde sted.
Zoologiske haver, dyreparker o. lign. må ikke oprettes uden politiets tilladelse. Justitsministeren kan give nærmere forskrifter om tilsyn med sådanne virksomheder og om dyrenes opholdsrum, bure m. v.
Justitsministren kan meddele undtagelse fra bestemmelsen i stk. 2, 1. punktum."
Den umiddelbare anledning til fremsættelse af lovforslaget var en række henvendelser fra Foreningen til Dyrenes Beskyttelse i Danmark, der gjorde sig til talsmand for indførelse af forbud af den nævnte art, idet den navnlig pegede på, at årelangt ophold i trange transportbure strider stærkt mod dyrs natur. Forslaget måtte imidlertid endvidere ses på baggrund af den udvikling, der har fundet sted i Norge og Sverige, hvor man allerede i nogle år har haft forbud mod fremvisning af vilde dyr, i Norge et almindeligt forbud mod fremvisning af alle vilde dyr og i Sverige et forbud mod fremvisning af visse arter vilde dyr ved forestillinger i cirkus, varieteer o. lign.
Ved 1. behandling blev lovforslaget velvilligt modtaget af Hjortnæs (S), Niels Ravn (KF), Else-Merete Ross (RV) Skræppenborg- Nielsen (SF) og Iver Poulsen (Uafh.), mens Raunkjær (V) havde betænkeligheder og ikke kunne garantere sit partis tilslutning. Uden for ordførerne erklærede Vagn Bro (V) og Sinnbeck (V) sig som modstandere af forslaget.
Lovforslaget henvistes til behandling i det af tinget nedsatte udvalg angående forslag til lov om ændringer i lov om hunde. Af udvalgets medlemmer indstillede et flertal bestående af socialdemokratiets, det radikale venstres og socialistisk folkepartis medlemmer samt Helga Pedersen (V) lovforslaget til vedtagelse uændret, mens et mindretal (venstres medlemmer undtagen Helga Pedersen samt det konservative folkepartis medlemmer) stillede nogle ændringsforslag gående ud på, at der skulle indføres en licensordning, således at fremvisning af dresserede dyr ved cirkusforestillinger m. v. og dressur af dyr med sådan fremvisning for øje skulle betinges af justitsministerens tilladelse. I betænkningen nævntes, at udvalget med finansministeren havde drøftet, om forlystelsesafgiften for cirkus kunne ophæves samtidig med, at loven trådte i kraft. Ministeren havde erklæret at ville tage stilling til forlystelsesafgiftens størrelse ved cirkusforestillinger, når betænkningen fra et nedsat embedsmandsudvalg vedrørende forlystelsesafgiften forelå.
Ved 2. behandling forkastedes mindretallets ændringsforslag med 68 stemmer mod 31 (2 medlemmer undlod at stemme).
Lovforslaget gik til fornyet behandling i udvalget. I tillægsbetænkningen indstillede et flertal (S, RV og Uafh. samt Helga Pedersen (V)) lovforslaget til vedtagelse med en af justitsministeren tiltrådt ændring, hvorved justitsministerens dispensationsbeføjelse skulle indskrænkes således, at han ikke kunne dispensere fra forbuddet mod fremvisning af dyr i omrejsende menagerier.
Mindretallet (venstres medlemmer undtagen Helga Pedersen samt det konservative folkepartis medlemmer) udtalte:
„Et mindretal (Vagn Bro, Foss, Ejner Kristensen, Juul Madsen, Raunkjær og Niels Ravn) ønsker ikke at medvirke til lovforslagets gennemførelse, efter at det af mindretallet stillede ændringsforslag om en autorisationsordning svarende til den i engelsk lov gældende blev nedstemt ved lovforslagets 2. behandling, og efter at enhver forhandling om ændring er blevet afvist af flertallet under den fornyede udvalgsbehandling. Mindretallet finder det inkonsekvent, at dressur af de hjemlige husdyr tillades, medens dressur af de vilde dyr, der i mange lande er husdyr, forbydes, ligesom mindretallet finder, at dets forslag dyreværnsmæssigt set er fuldt forsvarligt. Mindretallet indstiller derfor lovforslaget til forkastelse."
Ved 3. behandling vedtoges ændringsforslaget uden afstemning. Lovforslaget vedtoges med 87 stemmer (socialdemokratiet, det radikale venstre, socialistisk folkeparti, dele af de uafhængige samt Helga Pedersen) imod 52 (venstre undtagen Helga Pedersen, det konservative folkeparti samt dele af de uafhængige); 2 medlemmer (Johan Poulsen (V) og Rosing (Grl.)) undlod at stemme.