L 10 Lov om ændring i lov om sømandsskat.

Af: Finansminister Kjeld Philip (RV)
Samling: 1960-61 (2. samling)
Status: Stadfæstet
Lov nr. 138 af 17-05-1961
Siden sømandsskattens indførelse har skalaerne været udformet således, at sømandsskatten af en given indtægt om bord indtjent i nærfart på 10 måneder med lige store månedlige beløb omtrent svarer til skatten i land af en tilsvarende årlig indtægt. Som sammenligningsgrundlag har man benyttet skatten i Københavns kommune for skatteydere, hvis skattefradrag svarer til den pålignende skat, og hvis fradrag for faglige kontingenter, forsikringsudgifter, lønmodtagerfradrag m. v. er af samme størrelse som det faste fradrag for sømænd, der sejler i nærfart.

For skatteåret 1961-62 er der ved lov nr. 76 af 25. marts 1961 om udskrivning af indkomst- og formueskatten til staten for skatteåret 1961-62, ved lov nr. 53 af 11. marts 1961 om ændring i lov vedrørende personlig skat til kommunen samt ved fastsættelsen af Københavns kommunes udskrivningsprocent gennemført nedsættelser i indkomstbeskatningen såvel for forsørgere som for ikke-forsørgere. Endvidere er folkepensionsbidraget ved lov nr. 238 af 10. juni 1960 afløst af et invalide- og folkepensionsbidrag, der er 25 pct. højere end det hidtidige folkepensionsbidrag; endelig er tillægsskatten for unge ikke- forsørgere ophævet ved lov nr. 78 af 25. marts 1961. Herefter ville de gældende skalaer for sømandsskattens beregning, om de forblev uændrede, medføre, at sømandsskatten af en given indtægt om bord blev noget højere pr. år end skatten af en tilsvarende indtægt, der beskattedes i land efter de i Københavns kommune for skatteåret 1961-62 gældende regler.

Ved nærværende lov ændres derfor med virkning fra 1. januar 1962 skalaerne for sømandsskattens beregning på en sådan måde, at de bringes i overensstemmelse med de nye regler for beregning af skat i land.

Samtidig ophæves retten til børnefradrag ved sømandsskattens beregning fra 1. juli 1961 at regne.

Herom anføres i bemærkningerne til det af finansministeren fremsatte lovforslag:

„Hidtil har skatteydere med børn fået børnefradrag efter bestemmelserne i de årlige ligningslove. Også til sømænd har der været ydet børnefradrag forinden sømandsskattens beregning. Sømændene har herudover modtaget børnetilskud efter de almindelige regler i skattelovgivningen, fra og med skatteåret 1960-61 bestemmelserne i afsnit V i udskrivningsloven.

Ved ligningsloven og udskrivningsloven for skatteåret 1961-62 er børnefradragene og de hidtidige børnetilskud blevet afløst af børnetilskud, hvis størrelse er uafhængig af indkomstens størrelse. Medens sømændene for skatteåret 1961-62 vil få fuld andel i de betydeligt forøgede børnetilskud, vil de samtidig, medmindre bestemmelsen i sømandsskattelovens § 7, stk. 2, slettes, indtil den 31. december 1961 modtage børnefradrag ved sømandsskattens beregning. Man har fundet det rimeligt at foreslå, at denne ret til børnefradrag bortfalder fra den 1. juli 1961 at regne."

Endvidere gennemfører loven — med virkning fra 1. januar 1962 — visse lempelser i sømandsbeslcatningen af ikke-nordiske sømænd, ligesom den indeholder en dagbodsbestemmelse til gennemtvingelse af rettidig indsendelse af afregningslisterne.

Hertil kommer nogle ændringer af redaktionel og teknisk art.

Om lempelserne for ikke-nordiske sømænd anføres i bemærkningerne til lovforslaget:

"Bestemmelsen i sømandsskattelovens § 20, stk. 1, omhandler den sømandsskat, som skal erlægges af sømænd, der gør tjeneste om bord på dansk skib i udenrigsfart eller i nærfart, og som ikke har bopæl eller fast ophold i et af de nordiske lande eller, såfremt de ikke har bopæl eller fast ophold i land, ikke er statsborgere i et af de nordiske lande.

Sådanne sømænd er undergivet en summarisk beskatning, bl. a. fordi det kun sjældent vil være gørligt at kontrollere rigtigheden af de oplysninger, som måtte blive givet om familieforhold m. v.

Da det store flertal af disse sømænd hører til den menige besætning, er skattesatsen fastlagt således, at den dækker den på disses indtægt normalt faldende skattebyrde. Sømandsskatten har hidtil været beregnet som 15 pct. af den kontante indtægt om bord uden fradrag af nogen art.

Da denne kategori af sømænd imidlertid ikke har fået andel i de lempelser i beskatningen, der siden sømandsskatteordningens ikrafttræden den 1. januar 1959 er gennemført for nordiske sømænd, således at de især på de laveste indkomsttrin bliver sømandsbeskattet væsentlig hårdere end nordiske sømænd, foreslås det at beskatningen lempes, idet der forinden sømandsskattens beregning ydes et fradrag på 170 kr. om måneden, svarende til størrelsen af det standardfradrag, der tilkommer nordiske ikke-forsørgere i medfør af bestemmelsen i lovens § 5, stk. 1, 120 kr. månedlig, med tillæg af det i lovens § 5, stk. 4, omhandlede minimumsfradrag for ikke-forsørgere i udenrigsfart, 50 kr. månedlig."

Lovforslaget mødte i folketinget tilslutning fra alle sider og vedtoges uændret og enstemmigt uden forudgående udvalgsbehandling.
Partiernes ordførere
Peter Nielsen (S), Finn Poulsen (V), Poul Møller (KF), Axel Sørensen (RV) og Herluf Rasmussen (SF)