L 84 Lov for Færøerne om børneforsorg.

Af: Socialminister Julius Bomholt (S)
Samling: 1959-60
Status: Stadfæstet
Lov nr. 251 af 10-06-1960
Angående udarbejdelsen og behandlingen af forslaget til nærværende lov henvises til, hvad der er anført under omtalen af lov for Færøerne om offentlig forsorg, jfr. ovenfor under nr. 82.

Den danske forsorgslovs børneforsorgsafsnit har aldrig været sat i kraft på Færøerne, hvor derfor de bestemmelser, der før forsorgslovens ikrafttræden i 1933 gjaldt for hele riget, bevarede deres gyldighed, d. v. s. bestemmelserne i loven af 12. juni 1922 om værgerådsforsorg m. m. suppleret af loven af 28. marts 1923 om tilsyn med børn og loven af 30. juni 1919 om tilskud til fremme af forebyggende børneforsorg. Overværgerådets funktioner i færøske børneforsorgssager blev efter 1933 varetaget af landsnævnet for børneforsorg, men blev under sidste verdenskrig ved midlertidige bestemmelser af 17. juni 1940 overført til et særligt færøsk nævn, hvis formand skulle udpeges af amtmanden over Færøerne.

Den foreliggende lov er udarbejdet på grundlag af de regler, som i medfør af lov om offentlig forsorg er gældende i den øvrige del af riget. De færøske børneværnsudvalgs beslutninger om børns anbringelse uden for hjemmet skal indankes for en særlig færøsk ankeinstans, Færøernes nævn for børneforsorg, med sorenskriveren (dommeren) som formand. Endvidere har man under hensyn til øernes særlige forhold tilstræbt en forenkling af reglerne fra forsorgslovens børneforsorgsafsnit, idet man samtidig under hensyn til de noget vanskeligere samfærdselsforhold har fundet det rimeligt at fastsætte længere tidsfrister end dem, der er gældende i den øvrige del af riget.

Lovforslaget vedtoges uændret og enstemmigt.
Partiernes ordførere
Wilhelm Dupont (S), Johan Poulsen (V), Asger Jensen (KF), Helge Larsen (RV), Robert Sandau (DR) og Ragnhild Andersen (DKP)