Forslaget til folketingsbeslutning havde følgende ordlyd:
Folketinget beslutter at opfordre handelsministeren til at lade udarbejde og fremsætte lovforslag, hvorefter A/S De danske Sukkerfabrikker ved den gældende koncessions ophør overtages af staten.
Forslaget begrundedes ved fremsættelsen på forslagsstillernes vegne af Fuglsang (DK), der indledningsvis udtalte:
"A/S De danske Sukkerfabrikker har sammen med andelsfabrikken i Nykøbing koncession og dermed statsgaranteret eneret på fremstilling af sukker. Denne koncession udløber den 30. april i år.
Kommunisterne mener og foreslår i overensstemmelse hermed, at koncessionen må afløses af en nationalisering, af en overtagelse af staten.
Dette er for os den eneste naturlige og forsvarlige løsning af hensyn til de landsdele, hvor sukkerproduktionen spiller en meget stor rolle — ikke mindst af hensyn til tusinder af arbejdere og deres beskæftigelse.
Men det er derudover af betydning for hele landet, at vi, stillet over for tidens store handelspolitiske problemer, sikrer, at Danmarks økonomiske hjælpekilder udnyttes effektivt til gavn for befolkningen og ikke blot ud fra nogle få aktionærers snævre interesser."
Ved sagens 1. behandling gik handelsministeren imod forslaget. Han oplyste, at der gennem de senere måneder var ført forhandlinger til forskellig side om principperne for en sukkerordning efter udløbet af de gældende koncessioner. „Under disse overvejelser har jeg haft muligheden for en normalisering af sukkerproduktionens vilkår for øje, således at sukkerproduktionen fremover kunne blive fri næring, bl. a. med den virkning, at staten ikke skulle fastsætte sukkerpris eller roepris, ligesom produktionen skulle kunne finde sted uden koncession og det bestående importforbud ophæves. Da det ikke er lykkedes at nå frem til en afklaring af de mange problemer, der melder sig i forbindelse med en sådan omlægning af det hidtidige grundlag for dansk sukkerproduktion, har jeg taget skridt til at søge de gældende koncessioner forlænget for et år, således at de principielle overvejelser om det fremtidige grundlag for produktionen vil kunne fortsættes.
Under disse omstændigheder finder jeg ikke anledning til på indeværende tidspunkt at komme nærmere ind på spørgsmålet om, hvordan den fremtidige sukkerordning bør tilrettelægges. Forhandlingerne med de interesserede parter vil blive fortsat i løbet af året. Jeg ønsker dog at tilføje, at jeg i mine hidtidige overvejelser ikke har været inde på tanken om at lade sukkerproduktionen overtage af staten, og at jeg heller ikke regner med, at det vil blive resultatet af de kommende overvejelser."
Under den efterfølgende debat erklærede Aksel Larsen (SF) sig som tilhænger af en nationalisering af sukkerfabrilùmrne, men understregede samtidig betydningen af, hvordan driftsformen i så fald blev. Per Hækkerup (S) tilsluttede sig også principielt nationaliseringen, men erkendte, at de politiske forhold ikke gjorde sagen aktuel. Det foreliggende forslag kunne derfor kun opfattes som udtryk for en demonstrationspolitik.
På begæring af Per Hækkerup foretoges der afstemning over forslagets overgang til 2. (sidste) behandling. Ved afstemningen nægtedes overgangen med 99 stemmer mod 6 (DK og SF). Forslaget var dermed bortfaldet.