L 99 Lov om ændring i lov om tilsyn med pensionskasser.

Af: Minister for handel, industri og søfart Kjeld Philip ()
Samling: 1958-59
Status: Stadfæstet
Lov nr. 149 af 13-05-1959
Lovforslaget er på en række punkter overensstemmende med et af en kommission udarbejdet lovudkast, der dannede grundlag for det lovforslag om ændring i lov om tilsyn med pensionskasser, som handelsministeren fremsatte i folketingsåret 1957-58, jfr. omtalen heraf i folketingsårbogen 1957-58, side 526-27, men som ikke nåede at blive gennemført.

Da der fra funktionærside blev udtrykt betænkeligheder ved de i nævnte lovforslag indeholdte regler om anbringelse af pensionskassernes midler, opfordrede handelsministeren forsikringsrådet til efter forhandling med de interesserede organisationer at fremkomme med et nyt forslag vedrørende dette spørgsmål.

Om indholdet af loven, der gennemførtes i folketinget med et par ændringer i forhold til forsikringsrådets udkast, anføres:

Pensionskasselovens § 9, stk. 3, der indeholder regler om anbringelsen af det beløb, som et medlem har krav på ved udtræden af en pensionskasse, fik følgende affattelse:

Det beløb, som et medlem måtte have krav på, skal — medmindre forsikringsrådet tillader anden anvendelse — indbetales til en anden under statstilsyn stående pensionskasse eller den forsikringsmæssige pensionsordning, hvortil den pågældende måtte overgå, eller, hvis dette ikke bliver tilfældet, anvendes som indskud for en pensionsforsikring eller livrente i et anerkendt livsforsikringsselskab (pensionsforsikringsselskab), jfr. herved forskrifterne i § 18. I sidstnævnte tilfælde vil beløbet dog på medlemmets begæring være at udbetale kontant, såfremt det ikke overstiger gennemsnittet af den pågældendes lønning (herunder tantieme og lignende) for de sidste 3 år. Det vil i pensionskassens vedtægter kunne bestemmes, at retten til kontant udbetaling af godtgørelsen dog ikke indtræder, hvis godtgørelsen overstiger et i vedtægterne fastsat beløb. Det vil endvidere i pensionskassens vedtægter kunne bestemmes, at såfremt godtgørelsen overstiger det i nærværende stykkes 2. og 3. punktum omhandlede beløb, skal dog, såfremt udtrædelsen sker mere end 5 år før retten til alderspension indtræder, på medlemmets begæring så stor en del af godtgørelsen udbetales ham kontant, som svarer til de af ham selv erlagte pensionsbidrag, men ikke ud over det i 2. og 3. punktum nævnte beløb.

Pensionskasselovens § 14, der indeholder regler om anbringelsen af de midler, der skal tjene til dækning af en pensionskasses forpligtelser over for medlemmerne, fik følgende affattelse:

De midler, der skal tjene til dækning af pensionskassens forpligtelser over for dens medlemmer eller over for personer, til hvem der ydes pension, skal anbringes på følgende måde: a) i obligationer udstedt eller garanteret af den danske stat;

b) i obligationer udstedt af danske kreditforeninger og hypotekforeninger eller af finansieringsinstitutter, der er godkendt af boligministeren i medfør af § 4 i lov nr. 356 af 27. december 1958 om boligbyggeri, samt, for så vidt og i det omfang bestemmelse herom træffes af handelsministeren efter forhandling med forsikringsrådet, i obligationer udstedt af andre danske finansieringsinstitutter;

c) i indlånsbeviser fra danske banker eller sparekasser eller på konto i overformynderiet;

d) i obligationer udstedt eller garanteret af danske kommuner;

e) i lån sikret ved tinglyst panteret i faste ejendomme, i hvilke umyndiges midler vil kunne anbringes, dog ikke ud over to tredjedele af den offentlige vurdering til ejendomsværdi;

f) i lån mod sikkerhed, som må anses for lige så betryggende som de under litra e nævnte, og i værdipapirer, som efter deres art og den sikkerhed, de frembyder, kan stilles i klasse med de under litra a-d nævnte;

g) i faste ejendomme, som pensionskassen ejer, og som er af den under litra e nævnte art, dog i intet tilfælde ud over fire femtedele af den offentlige vurdering til ejendomsværdi.

Af de til dækning af de i stk. 1 omhandlede forpligtelser afsatte midler vil dog i alt 15 pct. kunne anbringes på de nedenfor under litra h-k anførte måder:

h) i aktier, gældsbreve eller andre værdipapirer, som overdrages til pensionskassen efter denne lovs ikrafttræden som et ekstraordinært tilskud, uden at ydelsen omfattes af virksomhedens forpligtelser over for pensionskassen eller dennes medlemmer;

i) i aktier i det omfang, som måtte blive fastsat i pensionskassens vedtægter og godkendt af handelsministeren; dog må der i et og samme selskabs aktier ikke anbringes ud over 1 pet. af pensionskassens fornævnte midler eller ud over 15 pct. af det pågældende selskabs aktiekapital, og midlerne må ikke uden handelsministerens tilladelse, der kun kan gives i særlige tilfælde og efter forhandling med forsikringsrådet, anbringes i aktier i den eller de virksomheder, hvortil pensionskassen er knyttet;

j) i lån sikret ved tinglyst panteret i faste ejendomme eller i faste ejendomme, som pensionskassen ejer, såfremt de pågældende ejendomme er af den under litra e nævnte art, dog i intet tilfælde ud over den offentlige vurdering til ejendomsværdi;

k) som indskud i en investeringsforening eller et investeringsaktieselskab, hvis vedtægter er godkendt af forsikringsrådet med henblik herpå.

De værdipapirer, hvori de midler, der skal tjene til dækning af pensionskassens forpligtelser over for medlemmerne eller personer, til hvem der ydes pension, anbringes, indskrives eller gives i forvaring i Danmarks nationalbank eller andet godkendt forvaringssted, og det udstedte indskrivnings- eller forvaringsbevis forsynes med påtegning om, at værdipapirerne tilhører pensionskassen og er båndlagt til dækning af sammes pensionsforpligtelser. Denne påtegning skal noteres af bevisets udsteder. Gældsbreve, der lyder på navn eller kan noteres på navn, behøver dog ikke at indskrives eller gives i forvaring, men kan i stedet forsynes med den foreskrevne påtegning, der skal noteres, for så vidt dette kan ske i henhold til kapitel 5 i lov om gældsbreve. De fornævnte påtegninger underskrives endvidere af forsikringsrådet, hvorved de pågældende værdipapirer anses som givet i håndpant til sikkerhed for krav på pension eller udtrædelsesgodtgørelse. Pantsætningen ophører ved forsikringsrådets påtegning herom på vedkommende dokument. For enkelte værdipapirer, der uden selv at bære påtegning er pantsat ved hjælp af indskrivnings- eller forvaringsbevis, kan pantsætningen hæves ved forsikringsrådets påtegning på beviset eller på anden af forsikringsrådet foreskrevet måde.

Affattelsen af litra b fremkom efter et af folketingsudvalget stillet ændringsforslag, der medførte, at også obligationer udstedt af finansieringsinstitutter, som er godkendt af boligministeren i henhold til loven om boligbyggeri, kan anvendes til dækning af de midler, der skal modsvare pensionskassens forpligtelser.

Også litra i fik en ændret affattelse efter et af udvalget stillet ændringsforslag. Baggrunden herfor var, at det fandtes, at et forbud mod anbringelse af midler i aktier i de virksomheder, hvortil pensionskassen er knyttet, ville have urimelige konsekvenser for De danske Provinsbankers Pensionskasse. Denne kasse er knyttet til 99 provinsbanker og havde ønsket at anbringe midler i provinsbankaktier. Den nye formulering giver handelsministeren hjemmel til at dispensere fra forbuddet.

Lovforslaget fik ved 1. behandling en velvillig modtagelse af samtlige partiers ordførere, og det henvistes til behandling i det udvalg, der behandlede lovforslaget om livsforsikringsvirksomhed. Under udvalgsarbejdet opnåedes der enighed om de ovenfor refererede to ændringer i lovforslaget.

Ved 2. behandling vedtoges de to foreslåede ændringer uden afstemning, og ved 3. behandling vedtoges lovforslaget enstemmigt med 130 stemmer.
Partiernes ordførere
K. Axel Nielsen (S), R. C. Paabøl (V), Erik Ninn-Hansen (KF), Hilmar Baunsgaard (RV) og Alfred Jensen (DKP)